Lopen gunstig voor gewicht, fietsen leidt tot betere ervaren gezondheid

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzocht hoe fietsen en lopen de gezondheid beïnvloeden én andersom. Uit het resultaat blijkt dat mensen die meer gaan lopen, afvallen. Als mensen minder gaan lopen, dan leidt dat juist tot een gewichtstoename. Mensen die meer gaan fietsen voelen zich daardoor gezonder. Voor mensen die meer gaan lopen, geldt dat niet.

Gewichtstoename leidt tot minder fietsen
Landelijk stijgt het aantal mensen met een toenemend gewicht al jaren. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die zwaarder worden, minder gaan fietsen. Als bijvoorbeeld iemand van 1.80m 3 kg aankomt, zal hij per jaar bijna 45 km minder gaan fietsen. Het totale fietsgebruik stijgt echter wel. Dat komt met name door de opkomst van de elektrische fiets. Een verlaging van de gemiddelde BMI, bijvoorbeeld door de inzet op gezonde voeding en meer sport en beweging, kan het fietsgebruik daarentegen positief beïnvloeden. 

Fietsers voelen zich gezonder
Naarmate Nederlanders meer afstand afleggen met de fiets, stijgt de ervaren gezondheid. Het omgekeerde geldt ook, dus een afname in afgelegde fietsafstand leidt tot een minder gezond gevoel. Het reizen met de elektrische fiets of te voet blijkt geen effect te hebben op de ervaren gezondheid. Ook voor mensen met obesitas geldt dat ze zich gezonder voelen als ze meer fietsen.

In het onderzoek heeft het KiM de gezondheid benaderd via de Body Mass Index (BMI) en de ervaren gezondheid. Internationale literatuur laat zien dat fietsen en lopen over het algemeen ook positieve effecten hebben op andere aspecten van de gezondheid, zoals de subjectieve gezondheid, ziektelast en levensverwachting.
Geplaatst op 11-03-2021

< VorigeVolgende >


Share on: