Blootstelling gevaarlijke stoffen bij composietbedrijven

Bedrijven die werken met composieten kennen de risico’s van het werken met gevaarlijke stoffen onvoldoende. Daardoor bestaat de kans dat hun werknemers gezondheidsschade oplopen als gevolg van blootstelling aan deze stoffen. Pas na herhaalde controles van de Inspectie SZW laat een deel van deze bedrijven verbeteringen zien.

De Inspectie SZW heeft in de periode 2013-2017 al eerder composietbedrijven gecontroleerd. Toen bleek al dat dat deze bedrijven de risico’s onvoldoende kennen en beheersen. Reden voor de Inspectie om de afgelopen twee jaar bij 89 bedrijven weer langs te gaan. Bij 68 bedrijven (76%) werden overtredingen geconstateerd. Bij de herinspecties werden 67 bedrijven weer gecontroleerd en toen bleken nog bij 27 bedrijven overtredingen te zijn.

Gezien de (her)inspecties en het aantal overtredingen concludeert de Inspectie SZW dat toezicht een belangrijke motivatie voor bedrijven is om blijvend aandacht te schenken aan hun beleid voor het werken met gevaarlijke stoffen. “De opgedane kennis beklijft onvoldoende”, aldus de Inspectie. Daarnaast wordt vervanging van gevaarlijke stoffen te weinig toegepast. Maar ook zijn de bedrijven niet alert genoeg om hun productieproces zodanig aan te passen waar dat wel kan, zodat persoonlijke beschermingsmiddelen niet meer nodig zijn.

De Inspectie ziet voor verbetering bij compositiebedrijven een rol weggelegd voor brancheorganisaties en leveranciers. Brancheorganisaties kunnen een belangrijke rol spelen bij de kennisdeling over de mogelijkheden om gevaarlijke stoffen te vervangen door niet gevaarlijke stoffen. Maar ook leveranciers zouden gezondere alternatieven voor gevaarlijke stoffen actiever kunnen aanbieden en hun afnemers begeleiden bij de implementatie hiervan.
Bij de meeste overtredingen heeft de Inspectie een waarschuwing of een eis gegeven aan het bedrijf. Het bedrijf moet dan de overtreding binnen een bepaald tijdsbestek opheffen. Zeven keer heeft de Inspectie een boete gegeven. Maar liefst 14 keer werd door de inspecteur het werk stilgelegd. Pas nadat het bedrijf de overtreding had opgelost werd de stillegging opgeheven.

Bij de productie van composieten wordt gewerkt met stoffen als styreen, wat reproductietoxisch is en daarmee schadelijk voor de voortplanting. Ook worden er veel epoxyverbindingen en oplosmiddelen gebruikt. Het gebruik van de stoffen kan ook leiden tot allergische en andere chronische gezondheidsschade. Bovendien zijn productieprocessen bij composietbedrijven vaak niet volledig gesloten en komt er veel handwerk voor, zeker bij de kleinere bedrijven. Daardoor kunnen werknemers aan deze stoffen worden blootgesteld.

Bekijk het rapport Blootstelling gevaarlijke stoffen bij composietbedrijven.
 
Geplaatst op 30-03-2021

< VorigeVolgende >


Share on: