Inboedelverzekering niet altijd toereikend bij inbraken in schuren en garages

Ondanks het dalend aantal woninginbraken in ons land als direct gevolg van het massale thuiswerken, wordt er wel steeds vaker ingebroken in bijgebouwen als schuren en garages. Risico- en verzekeringsadviseur Aon ziet een duidelijke trend op dit gebied. Een zorgelijke situatie, want dit soort inbraken vallen niet altijd standaard onder de inboedelverzekering.

Inbrekers verleggen werkveld naar schuurtjes en garages
Het aantal woninginbraken laat in de afgelopen maanden een dalende trend zien. Uit cijfers van het CBS blijkt duidelijk dat het aantal inbraken per maand al jaren daalt, maar sinds december 2019 (4.714 woninginbraken) nog eens extra hard slinkt. In juni 2020 waren dit er 1.941, in januari 2021 2.155. Doordat tijdens de coronacrisis veel mensen thuiswerken en er minder huizen leeg zijn overdag, lijken dieven hun werkterrein te verleggen naar bijgebouwen zoals schuurtjes en garages. Deze zijn vaak minder goed beveiligd, maar bevatten wel waardevolle spullen zoals elektrische fietsen of duur gereedschap. Politiecijfers laten zien dat het aantal inbraken in boxen, schuurtjes en garages sinds het begin van de crisis maandelijks hoger lag dan in 2019. Bijna maandelijks waren er 1.100 van dit soort inbraken, waar dit in geheel 2019 slechts één maand voorkwam.


Willem van Veghel, managing director WSM van Aon: “We zien steeds meer inbraken in dit soort bijgebouwen. Dieven gaan heel secuur te werk en voeren eerst een verkenningstocht uit. Daarbij kijken ze bijvoorbeeld door ramen en gaan ze na of er een slot op het schuurtje of de garage zit. Lang niet altijd staan deze gebouwen ook in het zicht, waardoor ze nog eens extra kwetsbaar zijn.”


Schuur niet altijd onderdeel van de inboedelverzekering
Als er iets uit de schuur of garage wordt gestolen, is dit op zich al vervelend, extra pijnlijk wordt het nog als blijkt dat deze ruimte niet of onvolledig verzekerd is tegen diefstal. Een inbraak in de schuur of garage zit namelijk niet altijd standaard in de inboedelverzekering. Staat een schuur niet op het eigen perceel? Of wel op het eigen perceel, maar niet vast aan het huis? Dan zijn de spullen in dit soort ruimtes niet altijd meeverzekerd. Aon raadt consumenten dan ook aan om dit goed na te gaan, zodat zij niet voor een onaangename verrassing komen te staan na een inbraak.


Van Veghel heeft verschillende tips om consumenten bewuster te maken van de risico’s op inbraak in bijgebouwen: “Het is sowieso van belang om na te gaan hoe het met de inboedelverzekering zit en wat hier wel en niet door gedekt wordt in geval van inbraak. Daarnaast kunnen consumenten natuurlijk meer doen om hun schuur, tuinhuis of garage te beveiligen. Denk aan het plaatsen van een stevig slot met SKG-keurmerk. Ook het plaatsen van een extra slot op kniehoogte is aan te raden, hierdoor wordt het intrappen van een deur al een stuk lastiger. Zorg dat ramen afgedekt zijn met gordijnen zodat niet naar binnen gekeken kan worden. Plaats in de schuur een kast met extra sloten zodat gereedschap niet eenvoudig te stelen valt als de inbreker eenmaal binnen is. Denk ook na over of die elektrische fiets van honderden euro’s per se in het gammele tuinhuis moet staan, of dat dit misschien ook in een ruimte in huis kan. Ook zien we steeds meer slimme sloten die verbonden zijn met een smartphone en geen sleutelkern bevatten. Deze zijn weliswaar niet 100 procent inbraakproof, maar worden in het algemeen als een stuk veiliger gezien vergeleken met traditionele sloten.”
Geplaatst op 24-02-2021

< VorigeVolgende >


Share on: