NLE roept op tot verplichte certificering belangenbehartigers

De Nederlandse Letselschade Experts (NLE) heeft het WODC-rapport ‘Belangenbehartiging bij Letselschade’ met belangstelling gelezen. Hoewel er gedegen analyses en een aantal goede oplossingsrichtingen in staan, mist de NLE vooral concrete en krachtige oplossingen die de in het rapport omschreven kwalijke praktijken tegengaan. Dat is een gemiste kans. Letselschadeslachtoffers verdienen het te worden beschermd tegen de risico’s van ongereguleerde belangenbehartigers.

'Alleen gereguleerde belangenbehartigers kunnen cliënten belangrijke kwaliteitswaarborgen bieden’

‘Ongebonden’ belangenbehartigers
De onderzoekers duiden het ongereguleerde circuit aan met de term ‘ongebonden belangenbehartigers’. Het NLE-bestuur vindt deze term ongelukkig gekozen, omdat hiervan de indruk uitgaat dat deze groep meer onafhankelijk is dan de groep belangenbehartigers die ervoor kiest zich te ontwerpen aan kwaliteitstoezicht. Om die onjuiste (en waarschijnlijk onbedoelde) indruk te voorkomen is het beter te spreken over ongereguleerde belangenbehartigers, zoals in de branche gebruikelijk is.

Verplichte certificering is effectief
De NLE is teleurgesteld dat de onderzoekers in het rapport verplichte certificering niet als aanbeveling hebben voorgesteld. Hiermee hebben ze een belangrijke kans gemist, vindt het NLE-bestuur. De genoemde nadelen die de onderzoekers noemen, namelijk een lagere keuzevrijheid voor slachtoffers en een lagere prikkel om te innoveren en stijgende kosten voor belangenbehartigers, wegen niet op tegen de nadelen die slachtoffers in de huidige praktijk ondervinden van malafide belangenbehartigers.

De NLE houdt daarom vast aan haar wens om te komen tot verplichte certificering van belangenbehartigers van letselschadeslachtoffers. Mogelijkheden zijn verplichte deelname aan het Nationaal Keurmerk Letselschade of wettelijke bescherming van het beroep van letselschade-expert. Alleen zo kunnen kwetsbare slachtoffers optimaal worden beschermd. Alleen belangenbehartigers die aantoonbaar goed zijn opgeleid, periodiek worden getoetst op kwaliteit en vallen onder een gedegen vorm van tuchtrecht, kunnen hun cliënten de nodige waarborgen bieden.

Samen aan het werk
De NLE wil graag met de andere branchepartijen in overleg en steunt De Letselschade Raad in haar oproep samen een actieplan op te stellen. Hierin krijgt verplichte certificering van belangenbehartigers wat de NLE betreft een centrale plaats. Onder regie van de overheid kunnen we deze stappen de komende jaren gaan concretiseren.

Bron: NLE
Geplaatst op 10-09-2024

< VorigeVolgende >


Share on: