Leerzaam en geanimeerd Sedgwick Medas-event Slachtoffer van ons eigen brein

Op 19 september vond het drukbezochte Sedgwick Medas event ‘slachtoffer van ons eigen brein’ plaats. Sprekers Margriet Sitskoorn en Dominik Messiaen toonden voor de pauze aan hoe het brein werkt en wat de kracht is van ons onbewuste brein. Na de pauze ging de dagvoorzitter en tevens Manager Medisch Advies binnen Sedgwick Medas Derek-ian Blok met een aantal partijen in gesprek.


Neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Universiteit van Tilburg, Margriet Sitskoorn belichtte de processen in het brein en legde uit hoe die – vaak onbewuste – processen in onze hersenen ons op een negatieve manier beïnvloeden als het gaat om herstel na een ongeval of arbeidsongeschiktheid. Zo liet zij onder andere zien hoe pijn en genot iemands gedrag reguleren. Niet alleen ten aanzien van negatieve en asociale zaken. Ook ten aanzien van positieve en empathische zaken. Pijn en genot zorgen er ook voor dat je overleeft. Haar tip om te ontsnappen aan die negatieve modus waar slachtoffers in kunnen belanden? Maak gebruik van de vijf belangrijkste sociale emoties die de mens bezit: SCARF.

Na haar nam Dominik Messiaen het woord. Tijdens zijn verrassende betoog toonde hij door middel van een aantal experimenten het belang aan van een growth mindset en van focus op het herstel. Daarmee kan je meer bereiken dan je denkt. Zo wisten – tot ieders grote verbazing – vier mannen uiteindelijk een deelneemster aan het congres op te tillen met behulp van slechts hun wijsvingers. Vervolgens reikte Dominik nog enkele technieken aan om de mindset van de betrokkene op het onderbewust niveau te beïnvloeden. En hij bracht ze enkele eenvoudige taaltechnieken bij om hun boodschap ook op onderbewust niveau te laten aankomen.

Paneldiscussie
De dag werd afgesloten met een zeer geanimeerde paneldiscussie waar Derek-ian Blok in gesprek ging met Martin de Haan (Manager Werk & Welzijn en product development manager Personenschade bij Sedgwick), Peter Knijp (Advocaat en partner van Stadermann Luiten advocaten), Mariska Meerman (Advocaat en eigenaar van Wildeboer AVS) en Margriet Sitskoorn. Een afsluitende borrel en barbecue maakten de dag compleet.

Het was een dag vol eyeopeners en interactie. Geheel in lijn met de door COO Johannes Marinus uitgesproken wens was het een perfecte gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te inspireren. De dag ging niet alleen om kennisdelen. Het doel was ook mensen in beweging te laten komen door te focussen op het slachtoffer en je met een open blik te verdiepen in diens behoeftes. Ook een goede uitleg van het proces van de behandeling van een claim kan negatieve gevoelens, zoals benoemd door Margriet Sitskoorn, helpen verminderen. Met alle tips en handvatten die gereikt werden en de uitkomsten uit de paneldiscussie zou dat moeten lukken.





 
Door Cindy van der Helm, foto Cindy van der Helm
Geplaatst op 20-09-2024

< VorigeVolgende >


Share on: