Adfiz Nieuwjaarspeiling 2021 overwegend positief maar minder uitbundig

De resultaten in 2020 lagen ondanks corona redelijk in lijn met de verwachtingen, zo blijkt uit de Adfiz Nieuwjaarspeiling. In de verwachtingen voor 2021 ziet Adfiz terug dat de markt rekening houdt met een bescheidener ontwikkeling, maar wel overwegend groei.

De stijging van de omzet schade en leven bleef slechts beperkt achter bij de verwachting, en het is bekend dat de groei in de hypotheekmarkt alle pre-corona verwachtingen heeft overtroffen. In de verwachtingen voor 2021 ziet men terug dat de markt rekening houdt met een bescheidener ontwikkeling, maar wel overwegend groei. Net als voorgaande jaren zijn actief klantbeheer en groei in de zakelijke markt de hoogste prioriteiten bij de meeste advieskantoren. Ook efficiency blijft voor zo’n 6 op de 10 kantoren een top 5 prioriteit.


Ook in coronajaar groeien de meeste kantoren
In het coronajaar 2020 zijn de resultaten opnieuw bij veruit de meeste kantoren positief. Liefst 80% zag de totale omzet stijgen, met gemiddeld 11%. Over de hele linie groeien kantoren vanaf 6 fte (bij 89% omzetgroei) vaker dan kantoren van 1 t/m 5 fte (bij 69% omzetgroei), de gemiddelde hoogte van de omzetstijging is vrijwel gelijk voor beide groepen.


Kijkend naar adviessegmenten waren de resultaten voor schade en leven positief, maar bleven wel iets achter bij de verwachtingen die in januari 2020 werden uitgesproken. De groei in de hypotheekmarkt (bij 83% van de kantoren met gemiddeld 35%) was echter niet voorzien en zo robuust dat overall de financiële verwachtingen zijn overtroffen. Ook de overige omzet steeg boven verwachting (bij 47% met gemiddeld 22%).


Verwachtingen opnieuw positief, maar minder uitbundig
In de verwachtingen voor 2021 is de markt toch iets terughoudender. De verwachtingen voor het eigen kantoor zijn weliswaar overwegend positief of neutraal, maar minder positief dan de verwachtingen én dan de realisatie in 2020. Voor de hypotheekmarkt houdt driekwart er rekening mee dat hier na de forse groei van 2020 enige pas op de plaats wordt gemaakt (32% verwacht daling, 44% verwacht gelijkblijvende omzet).


Prioriteiten verschillen met kantoorgrootte
Actief klantbeheer, groei in de zakelijke markt en verhogen van de efficiëntie zijn voor groot en klein in 2021 topprioriteiten. Voor veel andere onderwerpen blijken er aanzienlijke verschillen tussen de deelnemende kantoren met max. 5 fte en de kantoren met meer dan 5 fte. Voor de kleinere kantoren zijn groei binnen bestaande klanten, groei in particuliere markt en meer specialiseren relatief belangrijk. De (wat) grotere kantoren zetten innovatie en nieuwe klanten vaker in hun top 5.

 

Download Infographic Adfiz Nieuwjaarspeiling

Download Rapport Adfiz Nieuwjaarspeiling

 
Bron: Adfiz
Geplaatst op 04-02-2021

Volgende >


Share on: