Black Friday: de dag van de aanbiedingen

De komende dagen kan iedereen profiteren van de beste Black Friday en Cyber Monday aanbiedingen. Er is een duidelijke stijging te zien van oplichters die proberen via nagemaakte websites klanten geld afhandig te maken. In de dagen voor Black Friday is de activiteit van online oplichters met tachtig procent gestegen.

Volgens onderzoek door VRT NWS groeperen oplichters zich via de berichtenapp Telegram. Tientallen online Nederlandstalige gemeenschappen specialiseren zich in hacking. VRT NWS kreeg toegang tot tienduizenden berichten van honderden leden. Hier zagen ze hoe men met valse advertenties misbruik probeert te maken van de toenemende online activiteit. Onderzoek wees uit dat websites van bekende bedrijven en instanties aan de lopende band worden nagemaakt om mensen om de tuin te leiden. 

In het VRT NWS is te lezen dat oplichters werken via zogenaamde ‘panelen’, een verzameling van nagemaakte websites. De panelen worden verhuurd door hackers. Websites, zoals die van Bol.com, Mediamarkt of Bpost, lijken in eerste instantie heel realistisch, maar dat zijn ze niet. Wanneer je een aankoop wil maken op één van de websites, word je uitgenodigd om in te loggen bij een bank. Ook die websites, bijvoorbeeld van KBC of ING, zijn tot in de puntjes nagemaakt. Het paneel achter de valse website onthoudt, op het moment dat je je gegevens ingeeft, alles wat je intikt. Zo ook je rekeningnummer en je pin-code.

Let vooral op nagemaakte e-mailadressen! Hackers imiteren vaak e-mails van grote online warenhuizen zoals Bol.com of Amazon waardoor ontvangers misleid worden omdat ze denken dat de mail echt is.

 

Geplaatst op 27-11-2020


Share on: