Verzekeraars innoveren met snellere afhandeling van lichte letselschades
Verzekeraars presenteren een innovatieve aanpak voor de afhandeling van schades met licht letsel. Een geavanceerde tool wordt ontwikkeld om op efficiënte wijze een rechtvaardig schadebedrag vast te stellen voor de meer dan 50.000 mensen die jaarlijks een claim indienen na een incident met relatief lichte verwondingen, zoals verkeersongevallen of ongevallen op het werk.
Deze baanbrekende tool voor licht letsel werd vrijdag aangekondigd door Het Verbond tijdens het PPS-congres in Utrecht. Volgens directeur Geeke Feiter is het hoofddoel om letselschades die als licht worden beschouwd "snel, transparant en eenvoudig" te kunnen beoordelen. Dit wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van de positieve ervaringen die al zijn opgedaan met een vergelijkbare rekentool voor smartengeld. Deze tool geeft in meer dan 85 procent van de gevallen hetzelfde resultaat voor het slachtoffer als het handmatige onderhandelingsproces. Niettemin behouden slachtoffers de mogelijkheid om een andere aanpak te kiezen.Uitbreiding van de smartengeldcalculator
De rekenhulp voor smartengeld is ontwikkeld in samenwerking met rechtsbijstandsverzekeraars. Nu wordt deze calculator uitgebreid zodat ook andere schadeposten bij licht letsel kunnen worden meegenomen. Hierbij kan gedacht worden aan de kosten die worden gemaakt doordat een slachtoffer met lichte verwondingen bepaalde werkzaamheden tijdelijk niet kan uitvoeren. Volgend jaar gaat een pilot van start met deze uitgebreide tool. Door de vereenvoudigde procedure wordt de belasting voor het slachtoffer aanzienlijk verminderd. "Het slachtoffer krijgt meer regie en eerder zicht op wat hij of zij kan verwachten. Een tool zorgt voor een eerlijke en rechtvaardige berekening", aldus Geeke Feiter.
Een oproep tot samenwerking
Tijdens het congres deed Feiter een oproep aan alle betrokken partijen om intensiever samen te werken en elkaar al in een vroeg stadium te benaderen, met het oog op het welzijn van het slachtoffer. "Het slachtoffer wil gezien, gehoord en begrepen worden. Momenteel ligt de nadruk nog te veel op het proces in plaats van op het herstel en de behoeften van de benadeelden. Dit advies van een denktank van experts moeten we ter harte nemen", aldus Feiter. Door sneller overeenstemming te bereiken over het schadebedrag, kan er volgens haar meer aandacht worden besteed aan de relationele aspecten en het daadwerkelijke herstel.
Bron: Verbond van Verzekeraars
Geplaatst op 02-10-2023
< VorigeVolgende >
Share on: