Deze week is het de Nationale Veiligheidsweek

Week 41 is de Nationale Veiligheidsweek en draait in heel Nederland om de samenwerking tussen overheidsinstanties en particuliere organisaties. Daarnaast worden er op specifieke locaties onderwerpen belicht, zoals cybersecurity in Heemskerk en agressie in winkels in Amsterdam.

De huidige veiligheidsuitdagingen kunnen niet alleen worden opgelost door bedrijven of de overheid. Samenwerking biedt echter veel potentieel, zoals benadrukt werd tijdens één van de diverse sessies door het hele land. In de gemeente Heemskerk werd hier extra aandacht aan besteed met een ondernemersontbijt in het prachtige kasteel Marquette. Goedemorgen Nederland van Omroep WNL was aanwezig om verslag te doen.
 
Tijdens het evenement werd een boeiende lezing over cybercrime gegeven door keynotespreker Maria Genova. Zij benadrukte dat hoewel iedereen aandacht besteedt aan het voorkomen van brand, de kans op brand slechts 1 op 8000 is, terwijl de kans om slachtoffer te worden van cybercrime maar liefst 1 op 5 is voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Bovendien bedraagt de gemiddelde schade bij brand 14.000 euro en bij cybercrime 340.000 euro. Genova benadrukte dat we niet aangevallen worden door individuele hackers, maar door geavanceerde computersystemen die razendsnel wachtwoorden kunnen uitproberen. Een langer wachtwoord draagt bij aan een hogere veiligheid.
 
Op dit moment vormen ransomware, identiteitsfraude en inbreuken door verouderde software de grootste bedreigingen. Bij ransomware worden alle gegevens versleuteld en moet er losgeld worden betaald om ze weer toegankelijk te maken. Zelfs met een goede back-up loop je het risico op chantage, waarbij persoonsgegevens aan criminelen verkocht kunnen worden. Dit leidt tot een van de 20.000 geregistreerde datalekken die Nederland jaarlijks telt. Bij identiteitsfraude worden bijvoorbeeld bestellingen op naam van anderen geplaatst, waarbij het slachtoffer moet bewijzen dat er sprake was van identiteitsfraude. Jaarlijks worden tot wel 3 miljoen Nederlanders getroffen door verschillende vormen van cybercrime. Genova adviseert ondernemers om een cybercrimeverzekering af te sluiten, waarbij ze moeten voldoen aan een reeks eisen. Als deze maatregelen zijn genomen, is de beveiliging zo sterk dat een verzekering niet eens meer noodzakelijk is.
 
 Komende bijeenkomsten

 11-10-2023 

  • Cyber en Ondermijning Horeca Oirschot - Oirschot
  • Ondernemersontbijt Cybercrime Hoorn - Hoorn
  • Cyber en Ondermijning Horeca Oirschot – Oirschot
  • Roadshow Kijk niet Weg - Venray

 

12-10-2023

  • Pop-up store Veilig Leven Cybercriminaliteit - Beek

14-10-2023

  • Veiligheidsdag Westland - Honselersdijk
  • Dag van de Veiligheid - Oostburg
  • Veiligheidsmarkt Lelystad - Lelystad
  • Uitreiking 5e ster – Enschede

Bekijk hier de verschillende locaties van de bijeenkomsten

Bron: Beveiligingsnieuws
Geplaatst op 10-10-2023

< Vorige


Share on: