Veruit meeste cargo diefstallen in Duitsland

Als er één gespreksonderwerp is waar iedereen in de vrachtgemeenschap het over eens kan zijn, dan is het dat cargo diefstal in opmars is. Er gebeuren meer misdaden, er worden meer verliezen gerapporteerd en er komen steeds inventievere aanvallen (zoals double brokering) aan het licht. Hoewel dit een wereldwijd probleem is, loopt Europa in het bijzonder risico; wegtransport in de EU groeide in 2023 met 35%, waarbij wegtransport verantwoordelijk was voor 71% van de cargo diefstallen.
Maar één Europees land ervaart meer incidenten dan de meeste: Duitsland.
Duitsland rapporteerde in 2023 de meeste cargo diefstallen van alle Europese landen, met een totaal van 2.498. Ter vergelijking: het is meer dan het dubbele van het volgende land op de lijst dat is Frankrijk met 1.046 diefstallen.
Eén op de zes vrachtwagenchauffeurs in Duitsland is het slachtoffer geweest van diefstal, zoals de €700.000 aan gereedschappen die in juli vorig jaar uit een faciliteit in Rottweil werden gestolen worden steeds gebruikelijker. Dus, met een vrachtlading die elke 20 minuten in Duitsland wordt gestolen (volgens DHL), is de vraag… wat maakt Duitsland zo'n hotspot voor cargo diefstal?
Waarom cargo criminelen Duitsland targeten
Algemene overeenstemming suggereert dat aanhoudende inflatieniveaus (en daarom hogere prijzen voor schaarse goederen) de belangrijkste drijfveer zijn achter de stijging van wereldwijde cargo criminaliteit.
Maar er zijn een paar redenen waarom Duitsland specifiek wordt getarget:
- Hoge handelsroutes: Duitsland is de 3e grootste exporteur ter wereld. Met hogere handelsvolumes zijn de beveiligingsbronnen in de regio eerder onder druk, waardoor het gemakkelijker wordt voor criminelen om een diefstal te plegen.
- Dichte bevolkingsregio's: Het is een universele theorie dat hogere bevolkingsdichtheden samengaan met hogere criminaliteitscijfers. Duitsland staat op de 19e plaats ter wereld wat betreft bevolkingsdichtheid, en cargo misdaden komen vaak voor in de stedelijke gebieden.
- Sterke logistieke aanwezigheid: Meer handel betekent meer cargo, meer magazijnen en meer faciliteiten, wat allemaal betekent dat er meer kwetsbaarheden zijn voor criminelen om te exploiteren.
- Betere rapportagesystemen: Het is opmerkelijk dat Duitsland een sterke infrastructuur heeft voor het rapporteren van incidenten in vergelijking met andere landen, waardoor de cijfers voor diefstal waarschijnlijk hoger zijn, wat de vergelijkende data kan vertekenen.
Zoals gebruikelijk in Europa is een van de meest constante methoden van aanval die in Duitsland wordt gezien ‘slash and grab’ diefstallen. Interessant is dat hoewel dergelijke diefstallen in 2023 slechts ongeveer 3% van de wereldwijde cargo diefstal incidenten vertegenwoordigden, meer dan de helft hiervan in Duitsland plaatsvond — een discrepantie die kan worden verklaard door de voorkeur van Europa voor zijden trailers.
Een andere groeiende bedreiging in Duitsland is de prevalentie van georganiseerde misdaadgroepen (OCG's), die berucht zijn om het aanvallen van belangrijke logistieke routes. Een voorbeeld is de A-1 snelweg tussen Bremen en Hamburg, waar in één dag 67 vrachtwagens door dieven werden getarget in 2023. Naast dat ze zeer goed georganiseerd zijn, hebben deze OCG's de middelen om snel te bewegen terwijl ze grote hoeveelheden cargo stelen. Dit maakt het moeilijker om te voorspellen waar ze als volgende zullen toeslaan, waardoor de kans kleiner wordt dat ze worden gepakt.
Duitsland staat ook vaak bovenaan voor incidenten zoals voertuigovervallen, magazijndiefstallen en diefstal gerelateerd aan chauffeurs. Bovendien wordt het kwaadwillig gebruik van technologie steeds gebruikelijker; digitale cargo fraude, GPS-jamming, fictieve pickups en gestolen identiteiten worden allemaal door criminelen benut.
Toch gaan niet alle cargo criminelen in Duitsland ongestraft. In 2021 werkten Roemeense, Duitse en Franse autoriteiten samen om 34 verdachten van een OCG te arresteren die naar schatting voor €1,3 miljoen aan goederen had gestolen. Meer recent is een chauffeur die een transportopdracht naar Duitsland kreeg via een digitale vrachtuitwisseling. Hij werd betrapt met een valse identiteitskaart, een valse rijbewijs en valse kentekenplaten.
Risicobeperking: hoe bedrijven in de toeleveringsketen hun winst kunnen beschermen
Vertrouwen op wetshandhaving is niet de enige optie die je hebt als het gaat om het beschermen van je cargo. Er zijn verschillende acties die men kan ondernemen om proactief voor je winst te zorgen.
- Volgen van beste praktijken: Soms kunnen de eenvoudigste tactieken het meest effectief zijn. Het gebruik van beveiligde parkeergebieden, realtime tracking en sterkere beveiligingsmaatregelen zijn allemaal bewezen methoden om cargo criminelen af te schrikken.
- Verbeteren van cargo-integriteit: Zorgen dat de normen voor cargo-integriteit worden gehandhaafd, door middel van correcte verpakking, sjorren en documentatie kan het risico op cargo diefstal of onopgemerkte diefstal aanzienlijk verminderen.
- Juiste dekking krijgen: Decennia lang heeft Europa vertrouwd op CMR (of de 'Overeenkomst inzake de overeenkomst voor het internationaal vervoer van goederen over de weg') als een vorm van vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering. Maar in de huidige vrachtmarkt heeft CMR aanzienlijke beperkingen.
- Investeren in cybersecurity: Cargo diefstal betekent niet altijd fysiek stelen van je goederen. Zorg ervoor dat je voldoende middelen investeert in cybersecuritymaatregelen die je systemen beschermen tegen digitale cargo fraude, GPS-jamming en andere online exploits die criminelen tegenwoordig kunnen benutten.
- Onderzoek: Een andere belangrijke stap is het uitvoeren van grondige due diligence-controles op vervoerders of derden. Zorg ervoor dat je werkt met geverifieerde en betrouwbare bedrijven is een eenvoudige manier om je blootstelling aan vertrouwenspraktijken zoals fictieve pickups of double brokering te verminderen.
Samengevat, het risico op cargo diefstal in Duitsland is wijdverspreid. En naarmate de Europese toeleveringsketen blijft worden verstoord door externe factoren zoals extreme weersomstandigheden en volatiele geopolitiek, zullen de handelsroutes alleen maar een lucratiever doelwit voor cargo criminelen worden.
Bron en auteur: Ben Brough, Director of Loadsure Europe
Geplaatst op 04-04-2025
< VorigeVolgende >
Share on: