Opleiding Risicodeskundige bij Troostwijk | BvT

Met de start van de nieuwe opleiding Risicodeskundige vanuit de Troostwijk Academy zet Troostwijk | BvT in op innovatie, flexibiliteit en een frisse benadering van leren. Directeur André van Strien vertelt over de unieke aanpak van blended learning en de meerwaarde van de opleiding voor professionals.
“Tijdens de opleiding Risicodeskundige maken we inzichtelijk wat de belangrijkste risicofactoren zijn en hoe je deze kunt beheersen”, begint André enthousiast. “We besteden veel aandacht aan preventie: hoe voorkom je calamiteiten en wat doe je als ze toch optreden? We behandelen daarnaast de nieuwste technische ontwikkelingen om schade te beperken.”De opleiding is opgebouwd uit meerdere modules die elk een specifiek risicothema of branche belichten. “Cursisten volgen tien intensieve trainingsdagen, die eens per week plaatsvinden. De opleiding wordt afgesloten met een examen”, licht André toe. De training is gewaardeerd met 6 PE-punten door het NIVRE en maar liefst 50 PE-punten door de NVVK. “We houden bewust de groepen klein, omdat interactie essentieel is voor een succesvolle leerervaring.”
Blended learning: flexibiliteit en eigentijdse leermiddelen
Een van de opvallende vernieuwingen is de toepassing van blended learning. Dit betekent dat e-learning, online contactmomenten en fysieke trainingen worden gecombineerd. De deelnemers nemen de theorie tot zich via de online leeromgeving, en gaan daarna klassikaal in groepen aan de slag met de leerstof. André legt uit: “We geloven sterk in dit concept, omdat het niet alleen flexibeler is voor deelnemers, maar ook zorgt voor een leukere en betere leerervaring.”
Het leertraject wordt zorgvuldig uitgestippeld. “Cursisten starten met het leren van de theorie op een moment dat hen uitkomt. Daarna maken ze een online toets om te toetsen of ze de stof voldoende beheersen. Pas na het voltooien van een opdracht mogen ze deelnemen aan de fysieke groepstraining.”
Het grote voordeel? Flexibiliteit, tijdsbesparing en maatwerk. “Niet iedereen heeft een hele dag vrij voor een training. Met deze methode kunnen deelnemers zelf bepalen waar en wanneer ze leren. De fysieke trainingsmomenten worden vervolgens benut voor verdieping en interactie met elkaar.”
Duurzame en efficiënte aanpak
Voorheen ontvingen deelnemers een omvangrijke syllabus. “Maar de wereld verandert, en daarmee ook de risico’s. De informatie moet regelmatig worden geüpdatet”, vertelt André. “Door de theorie en opdrachten via ons online platform aan te bieden, zijn papieren syllabi overbodig geworden. Dat is niet alleen efficiënter, maar ook beter voor het milieu.”
Deelnemers hebben altijd toegang tot actuele informatie op één centrale plek. Daarnaast kunnen ze online met elkaar communiceren over inhoudelijke onderwerpen, ook buiten de fysieke bijeenkomsten. “Door deze aanpak wordt reistijd fors verkort, wat niet alleen kosten en tijd bespaart, maar ook bijdraagt aan minder CO2-uitstoot.”
Troostwijk | BvT sluit aan bij duurzaamheid
De nieuwe leeromgeving past perfect binnen de duurzaamheidsgedachte van het moederbedrijf Troostwijk. “We vinden het belangrijk om zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk te werken. Minder reistijd en geen papieren documenten sluiten hier naadloos op aan”, aldus André.
Vernieuwd basispakket
Op het moment is Troostwijk | BvT bezig met het hernummeren van de modules in de opleiding. André: “We hebben feedback ontvangen van medewerkers en deelnemers waaruit blijkt dat sommige modules niet voor iedereen even nuttig zijn. Om die reden willen we het aantal modules beperken, zodat er een soort basisaanbod komt. Als er behoefte is aan aanvullende modules, kan een deelnemer dat zelf aangeven. In het basispakket komen dan uiteraard alle onderwerpen op het gebied van risico’s en het verzekeren van objecten aan bod, van isolatiematerialen tot elektrische installaties. Een onderwerp als agrarische risico’s wordt dan bijvoorbeeld een verdiepingsmodule, omdat we duidelijk merken dat dit onderwerp niet voor iedereen relevant is. Niet iedereen krijgt daar namelijk mee te maken. Zo kunnen ook andere modules voor branchespecifieke risico’s optioneel worden gevolgd.
Zoals je merkt proberen we ook echt iets te doen met de input van deelnemers. We waren al langer bezig met het doorvoeren van een kwaliteitsslag. De eerste slag was al gemaakt, namelijk het inrichten van de online leeromgeving. Het terugbrengen van de modules tot de kern is eigenlijk het vervolg daarop. We hebben tevens de inhoud van de gehele opleiding onder de loep genomen en geactualiseerd. Maar niet alleen de inhoud, ook de vorm is verbeterd. Zo zijn teksten nu bijvoorbeeld beter leesbaar op een tablet of iPad dan bij aanvang het geval was.”
Troostwijk Academy biedt breder aanbod
Naast de opleiding Risicodeskundige biedt de Troostwijk Academy ook trainingen in Aansprakelijkheid en Bedrijfsschade. “Bedrijven kunnen daarnaast ook kiezen voor inCompany trainingen, waar steeds meer vraag naar is. De reacties daarop zijn zeer positief. Dat geeft ons de mogelijkheid om trainingen volledig op maat te maken. We willen mensen namelijk niet alleen bewust maken van wat de risico’s zijn; we willen ze ook handvatten bieden om daar oplossingen voor te kunnen bedenken. Daar zijn inCompany-trainingen ook zeer geschikt voor.”
Opleiding Risicodeskundige: een must voor professionals
Inmiddels is er op 30 januari 2025 net weer een nieuwe groep met de opleiding gestart. De volgende groep zal in september aftrappen. André sluit af met een oproep: “Wil je als professional op de hoogte blijven van de nieuwste risico’s en leren hoe je deze kunt beheersen? Dan is deze opleiding een absolute aanrader. Dankzij de blended learning opzet bepaal je zelf het tempo en haal je het maximale uit je leerervaring. Om de kwaliteit die men van ons gewend is te garanderen is het aantal plaatsen beperkt.”
Schrijf je dan ook vooral tijdig in om zeker te zijn van een plek!
Geïnteresseerden kunnen zich HIER inschrijven
Geplaatst op 03-03-2025
< VorigeVolgende >
Share on: