Gemeentecontroller onder vuur vanwege verduistering van 1,8 miljoen euro

In december 2019 ontstond alarm bij de handhavingsorganisatie van de gemeente Den Haag toen een controller om goedkeuring vroeg voor een factuur van meer dan 72.500 euro. Andere ambtenaren vonden dit verdacht en startten een onderzoek, waaruit meer verdachte transacties naar voren kwamen, steeds teruggeleid naar de gemeentecontroller.
Onlangs werd hij aangeklaagd voor het indienen van 88 valse facturen, goed voor in totaal 1,8 miljoen euro, in samenwerking met een medeverdachte door verschillende schijnbedrijven op te richten. Ook zijn vrouw moet zich verantwoorden voor de rechter.Erkenning van schuld
Tijdens de rechtszaak toonde de controller spijt. Dit stond in schril contrast met zijn eerder gedrag; na zijn ontslag eiste hij via de rechter bijna 600.000 euro wegens een 'ontbrekende dringende reden' voor zijn gedwongen vertrek, maar de rechter wees deze claim af. Dit werd terecht bevonden, zoals blijkt uit het onderzoek van Hoffman Bedrijfsrecherche, dat aantoont dat de controller opzettelijk de gemeente heeft opgelicht en verschillende integriteitsschendingen heeft gepleegd.
De fictieve bedrijven dienden facturen in voor onduidelijke 'werken in de publieke ruimte.' Opmerkelijk genoeg verstuurden deze bedrijven, kort na hun oprichting, al facturen van meer dan 70.000 euro, waarbij één bedrijf dit al tien dagen na oprichting deed. In sommige gevallen werd een bedrijf zelfs pas opgericht ná indiening van de factuur.
Onwettige praktijken
Er was geen openbare aanbesteding voor de werkzaamheden, wat wel vereist was bij dergelijke bedragen. Sommige bedrijven bleken binnen een jaar weer te zijn opgedoekt. Eén bedrijf diende facturen van 49.000 euro in om onder de aanbestedingsgrens van 50.000 euro te blijven, wat door de rechtbank als illegaal knippen werd bestempeld.
In een civiele procedure werd de controller al veroordeeld tot terugbetaling van het verduisterde bedrag, dat inmiddels is opgelopen tot meer dan twee miljoen euro, inclusief rente. Tot nu toe is er slechts honderdduizend euro terugbetaald aan de gemeente. In de huidige strafzaak worden de controller en drie medeverdachten aangeklaagd voor verschillende misdrijven, waarbij de medeverdachten de schuld volledig bij de controller proberen te schuiven.
Seksverslaving als verklaring
De controller erkent de oplichting maar ontkent de verantwoordelijkheid voor de ingediende facturen. Hij vraagt om excuses aan de gemeente Den Haag, zijn vrouw en de gemeenschap. Hij spreekt over zijn seksverslaving, die hem aanzienlijk heeft gekost, en toont spijt over de misleiding van zijn vrouw. “Ik schaam me voor mijn vrouw, maar ik ben opgelucht dat de fraude aan het licht kwam. Het moest stoppen.”
Strafeisen
Het Openbaar Ministerie heeft 42 maanden gevangenisstraf geëist tegen de controller, terwijl tegen de andere verdachten straffen van 22 en 16 maanden zijn verlangd. De vrouw van de controller zou een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke straf van zes maanden moeten krijgen.
< VorigeVolgende >
Share on: