FERMA vraagt om herzieningen van EU-Richtlijnen voor verzekeringsaankopen

FERMA heeft vandaag haar standpunt gepresenteerd over de herziening van de EU-richtlijnen voor overheidsopdrachten (PPD), in reactie op de openbare consultatie van de Europese Commissie, die een reeks beleidsopties voorstelt die bedoeld zijn om meer flexibiliteit in de aanbestedingsprocessen voor overheidsbedrijven bij de aankoop van verzekeringen te introduceren.
In een steeds volatieler risicoveld is de behoefte aan robuuste en uitgebreide verzekeringsoplossingen om de veerkracht van overheidsentiteiten te versterken essentieel. FERMA gelooft echter dat de huidige PPD-eisen met betrekking tot openbare aanbestedingen voor verzekeringen te belastend zijn voor zowel bedrijven als verzekeraars, en dat ze de flexibiliteit missen om dekking op een efficiënte en kosteneffectieve manier te verkrijgen.
Inefficiënties binnen de PPD
De huidige marktefficiënties die door de richtlijnen zijn gecreëerd, omvatten de duur van het inkoopproces, dat tot drie maanden kan duren om te voltooien. Aangezien de onderhandelingen over polsvernieuwingen doorgaans jaarlijks plaatsvinden en voornamelijk in het vierde kwartaal, kan deze verlengde inkoopperiode betekenen dat verzekeraars meer gericht zijn op kansen in de particuliere sector in plaats van op openbare aanbestedingen.
De PPD legt ook aanzienlijke administratieve vereisten op aan zowel overheidsbedrijven als verzekeraars. Deelname aan openbare aanbestedingen vereist dat verzekeraars uitgebreide documentatie produceren, aangezien ze uitgebreide gegevenspunten moeten verstrekken als onderdeel van het Europees EENOP-aanbestedingsdocument.
Bovendien gelooft FERMA dat inkoopprocessen de flexibiliteit missen die nodig is om te opereren in de dynamische verzekeringsmarkt van vandaag. De complexiteiten die inherent zijn aan grootschalige verzekeringsprogramma's en de noodzaak voor meerdere verzekeraars om deel te nemen aan één enkel risico worden niet adequaat ondervangen in de PPD, met name omdat de richtlijnen ervan uitgaan dat elke aanbesteding een enkele winnaar zal hebben.
Als gevolg hiervan zijn overheidsbedrijven vaak in het nadeel bij het onderhandelen over verzekeringsdekking, wat hen blootstelt aan hogere premies in vergelijking met particuliere bedrijven en het risico van het niet vinden van voldoende dekking.
Aanpassing van de richtlijn overheidsopdrachten
Om deze inefficiënties en het gebrek aan flexibiliteit aan te pakken, pleit FERMA voor herzieningen van de PPD en heeft de Europese Commissie opgeroepen om de volgende beleidsopties te overwegen:
- De PPD aanpassen om lichtere vereisten voor verzekeringscontracten in te voeren. FERMA heeft verschillende gebieden voor mogelijke regulatoire verbetering geïdentificeerd, hoewel het gelooft dat deze optie de kwesties met betrekking tot de aankoop van verzekeringen niet oplost.
- Verzekeringspolissen uitsluiten van de reikwijdte van de PPD. Dit zou aansluiten bij de bestaande uitzonderingen voor leningen en andere financiële producten en zou compatibel zijn met de algemene doelstellingen van de PPD.
- Ex post rapportage over de aankoop van verzekeringspolissen toestaan. Dit zou een grotere mate van transparantie bieden en tegelijkertijd overheidsbedrijven de flexibiliteit geven die ze nodig hebben. Deze optie zou echter nog steeds een extra administratieve last met zich meebrengen vergeleken met een uitsluiting.
Over de voorgestelde herzieningen zei Typhaine Beaupérin, CEO van FERMA: “FERMA erkent de noodzaak van robuuste en effectieve EU-inkoopprocessen. Echter, zoals het momenteel bestaat, vormt de PPD een aanzienlijke belemmering voor de mogelijkheid van overheidsbedrijven om een uitgebreide dekking te verkrijgen tegen een prijs die in lijn is met particuliere bedrijven. Bovendien ontmoedigen de vereisten verzekeraars om deel te nemen aan openbare aanbestedingen, wat nadelig is voor de veerkracht en concurrentiekracht van de EU. Daarom dringen we er bij de Europese Commissie op aan om de administratieve last te verlagen, verzekeringspolissen uit de reikwijdte van de richtlijnen uit te sluiten of ex post rapportage toe te staan om meer aankoopsflexibiliteit mogelijk te maken.”
< VorigeVolgende >
Share on: