De Vereende verplicht fietshelm bij vernieuwde AVB voor bezorgrestaurants

Vanaf nu is het bij de Vereende mogelijk een standaard aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) aan te vragen voor een restaurant dat eten bezorgt met een e-bike. Eis in de AVB voor bezorgrestaurants is wel dat het dragen van een goedgekeurde helm verplicht is.
Verzekering bij de Vereende
Sinds de 6e WAM-richtlijn (23-12-2023) is een elektrische fiets geen motorrijtuig meer. Het was daarvóór wel een motorrijtuig, maar was vrijgesteld van de WAM-verzekeringsplicht. Voorheen kon bij de Vereende een AVB met WEGAM worden afgesloten voor het risico van een e-bike voor bezorgrestaurants.
Door de aanpassing van de wet kan uw klant het risico nu onder de AVB afsluiten. Wel moeten klanten expliciet aangeven dat het restaurant eten bezorgt.
Er zijn een aantal voorwaarden die in een clausule zijn opgenomen als deze AVB wordt afgesloten.
- De trapondersteuning van de e-bike moet ophouden bij het bereiken van de snelheid van 25 km/u;
- De e-bike mag geen vermogen hebben van meer dan 250 watt;
- De bestuurder van de e-bike moet 16 jaar of ouder zijn;
- De e-bike is uitgerust met een houder voor een mobiel apparaat zodat handsfree wordt gereden;
- De bestuurder van de e-bike moet een goedgekeurde helm conform de NTA 8776 dragen.
Is een fietshelm verplicht?
Op dit moment is een fietshelm in Nederland niet verplicht. In de huidige wet- en regelgeving is alleen de verplichting van het dragen van een goedgekeurde NTA 8776 helm opgenomen voor een speed pedelec. De speed pedelec kan namelijk 45 km/h en kwalificeert feitelijk als een bromfiets. In vergelijking met een normale fietshelm biedt de speed-pedelec-helm met name meer bescherming voor de slapen en de achterkant van het hoofd.
De fietshelm in het buitenland
In andere Europese landen gelden afwijkende regels voor het dragen van een fietshelm. De fietsersbond heeft dit voor een aantal landen om ons heen uitgezocht:
Zo wordt in Duitsland het dragen van een fietshelm aangeraden, en zie je veel fietsers met helm rijden, maar het is er niet verplicht. In Spanje is het overal verplicht voor kinderen tot 16 jaar. Voor anderen alleen buiten de bebouwde kom, tenzij de fietsomstandigheden zwaar zijn (een steile klim of extreem warm weer). In Frankrijk en Oostenrijk zijn helmen verplicht voor kinderen tot 12 jaar. En in Kroatië tot 16 jaar.
Fietshelm kan letsel voorkomen
Het instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft onderzocht dat een derde (33%) van alle fietsers in Nederland die ernstig gewond raakt hoofd- of hersenletsel heeft. Bij fietsongevallen waarbij een motorvoertuig betrokken is, loopt bijna de helft van de fietsers hoofd- of hersenletsel op (48%).
Een fietshelm kan dus letsel voorkomen, maar wat is nu een goede helm. De fietsersbond geeft de volgende tips waar u op kunt letten bij de aankoop.
- De helm moet voldoen aan de norm EN 1078;
- De helm moet voor jongere kinderen voldoen aan de norm EN 1080;
- De helm moet goed blijven zitten zonder dat het riempje vast zit;
- De helm moet comfortabel zitten zonder pijnlijke drukpunten;
- De helm staat goed op je hoofd als de voorkant net boven je wenkbrauwen komt;
- De kinsluiting is goed afgesteld als je net twee vingers tussen riempje en kaak kunt steken.
Ondanks dat de wetgever op dit moment geen verplichting stelt voor het dragen van een fietshelm bij een e-bike zien we dat landen om ons heen wel deze verplichting hebben, voornamelijk bij kinderen.
Doordat er meer e-bikes op de weg komen en ook bezorgrestaurants hier vaker gebruik van maken, gebeuren er meer ongelukken met ernstig hoofdletsel tot gevolg. De Vereende heeft daarom nu al de eis in de AVB voor bezorgrestaurants opgenomen dat het dragen van een goedgekeurde helm verplicht is.
< VorigeVolgende >
Share on: