Een stap vooruit voor verzekeraars maar met blik op duurzaamheidsdoelen

De publicatie van het Omnibus-vereenvoudigingspakket door de Europese Commissie markeert een belangrijke stap in het verlichten van de administratieve lasten voor verzekeraars.
Dit voorstel is van groot belang, vooral gezien de toegenomen regeldruk van verschillende Europese duurzaamheidswet- en regelgeving. Het Verbond van Verzekeraars benadrukt echter dat deze verlichting niet ten koste mag gaan van het ambitieniveau en de haalbaarheid van eerder vastgestelde klimaatdoelen, zoals de vermindering van de CO2-voetafdruk ter bestrijding van de opwarming van de aarde.Volgens Richard Weurding, directeur van het Verbond, ervaren verzekeraars als risicodragers als eerste de impact van het veranderende klimaat. Dit resulteert in steeds grotere schadeclaims en daarmee ook in toegenomen leed en onzekerheid. “Bijdragen aan een schonere economie kan niet zonder een vorm van duurzaamheidsrapportage, omdat je moet kunnen zien of je voldoende vooruitgang boekt,” stelt hij terecht.
Versimpelen en Aanpassingen
Veel van de voorstellen in het Omnibus-pakket zijn in lijn met eerdere oproepen van het Verbond en Insurance Europe om regels drastisch te vereenvoudigen. Echter, er blijven belangrijke vragen bestaan over de aanpak van overlappende eisen binnen de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en Solvency II-regelgeving. Weurding merkt op: “Zonder concrete voorstellen voor deze overlap, blijven we bezorgd over de effectiviteit van de administratieve lastenverlichting.”
Belangrijke Wijzigingen
De aanpassingen in het eerste Omnibus-pakket richt zich op de duurzaamheidsrapportages en omvatten significante wijzigingen
CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive):
- Reikwijdte: De regels zijn nu enkel van toepassing op grote ondernemingen met meer dan 1000 werknemers of een omzet van meer dan 450 miljoen euro. Bedrijven in "fase 2" en "fase 3" krijgen een extra uitstel van twee jaar voor de implementatie.
- Afschaffing van sectorspecifieke standaarden: De bevoegdheid om specifieke standaarden per sector vast te stellen wordt geschrapt.
- Vermindering van datapunten: De Commissie gaat de Europese duurzaamheidsrapportagestandaarden (ESRS) herzien, waarbij het aantal datapunten aanzienlijk wordt verminderd.
CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive):
- Uitstel van implementatie: De deadline voor de omzetting in nationale wetgeving is verlengd met een jaar, naar 26 juli 2027, en de eerste fase van toepassing voor de grootste bedrijven is uitgesteld tot 26 juli 2028.
- Verwijdering financiële diensten: De verplichting om financiële diensten op te nemen in de reikwijdte van de CSDDD wordt geschrapt.
EU-Taxonomie:
- Optionele rapportage voor kleinere bedrijven: Rapportage op basis van de EU-taxonomie wordt optioneel voor bedrijven met minder dan 1000 werknemers en een omzet onder de 450 miljoen euro.
Het Omnibus-voorstel wordt nu voorgelegd aan de lidstaten en het Europees Parlement, waar beide partijen wijzigingen kunnen voorstellen.
Conclusie
Het Verbond van Verzekeraars heeft in een recent position paper aangegeven dat, hoewel er vooruitgang wordt geboekt op het gebied van het verminderen van regeldruk, de Commissie bij deze aanpassingen de duurzaamheidsambities niet uit het oog mag verliezen. Verzekeraars moeten ableven bijdragen aan een duurzamere toekomst, en dit kan niet zonder transparante en effectieve rapportagesystemen. De aanpassingen in het Omnibus-pakket zijn een stap in de goede richting, maar er is nog werk aan de winkel om de noodzakelijke balans te vinden tussen administratieve verlichting en duurzaamheid.
Volgende >
Share on: