Honderden miljoenen schade aan spoorwegen in Nederland, België en Duitsland

Aan het vakblad voor de spoorsector, Spoor Pro laten Pro Rail en Infrabel weten dat de schade door de wateroverlast aan de Nederlandse Spoorwegen op een half miljoen euro en aan de Belgische spoorwegen zeker op tientallen miljoenen euro’s wordt geschat. In Duitsland houdt Spoorbedrijf Deutsche Bahn rekening met honderden miljoenen schade.

Spoorwegschade Nederland
Deze week heeft ProRail een eerste inschatting gemaakt van de schade aan het spoor die is ontstaan als gevolg van de wateroverlast in Limburg. De spoorbeheerder houdt voor nu rekening met een kostenpost van ruim een half miljoen euro. Het is al bekend dat bij het dorp Eijsden, waar het spoor deels onder water stond, twaalf railspoelen vervangen moeten worden.

Spoorwegschade België
Spoornetbeheerder Infrabel verwacht dat de schade aan het Belgische spoornetwerk door de overstromingen tussen de dertig en vijftig miljoen euro zal uitkomen. De helft van het Waalse spoornet is momenteel buiten gebruik, complete spoorbanen spoelden weg. Dit betekent naast overlast voor reizigers ook financiële schade voor bedrijven die afhankelijk zijn van spoorvervoer. 

Spoorwegschade Duitsland
De inschattingen van Pro Rail en Infrabel voor de kosten van de herstelwerkzaamheden vallen echter in het niet bij de schade in Duitsland. Spoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) houdt rekening met honderden miljoenen euro’s schade aan het Duitse spoorwegnet. 

In de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen is de schade erg groot. Er zijn circa 80 stations en haltes beschadigd waarvan een aantal ernstig. Er is momenteel rond de 600 kilometer spoor onbruikbaar, zoals door schade aan het spoor, de ondergrond, de wissels, bruggen, signalen en zelfs aan treinmaterieel.

De lokale spoormaatschappij SPNV-Nord meldt dat op het baanvak Remagen – Adenau zeven bruggen onbruikbaar zijn en twintig kilometer aan spoor. Volgens DB zal het nog weken duren voordat de totale schade in de twee deelstaten in kaart is gebracht. Pas daarna is een definitief schadebedrag vast te stellen.
 


 

Geplaatst op 23-07-2021

Volgende >


Share on: