Pilot door CCV met bodycam blijkt succesvol

De gemeente Nijmegen, Domino’s en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) voerden een pilot en project uit met bodycams bij maaltijdbezorgers in Nijmegen. Er deden zich geen overvallen op pizzakoeriers voor én de bezorgers voelden zich veiliger.

De proef en het daaropvolgende project in Nijmegen liepen van 24 oktober 2020 tot 1 maart 2021, tegelijk met het Donkere Dagen Offensief. In een interview met Ferdi Overeem, wijkveiligheidscoördinator in Nijmegen gepubliceerd in de nieuwsbrief van de CCV vertelthij: “Dat is de perfecte periode, want als het eerder donker is, dan is er statistisch gezien een toename van het aantal overvallen en straatroven. Er zijn dan ‘s avonds minder mensen op straat en daardoor is het voor criminelen aantrekkelijker om overvallen en straatroven te plegen.”

De proef liep van 29 februari tot 1 mei vorig jaar. “We wisten niet dat corona zou uitbarsten in Nederland, dus een groot deel van de proef was in die tijd. Alle pizzabestellingen werden cashloos afgerekend, omdat het advies was om fysiek contact te vermijden. De kans dat een pizzakoerier met contant geld zou rondrijden was kleiner, dus was een overval plegen niet aantrekkelijk.” 

Toch werd er wel veel geleerd van deze proef, bijvoorbeeld over de training aan de maaltijdbezorgers, over het bedienen van de bodycam, het informeren van klanten en dat er altijd een aanspreekpunt en verantwoordelijke moet zijn. “Vanuit deze ervaring zijn we gestart met een project van een half jaar”, aldus de wijkveiligheidscoördinator.  

Geplaatst op 25-06-2021

< VorigeVolgende >


Share on: