Circa veertig claims binnen door slachtoffers schietpartij Alphen a/d Rijn

In de uitspraak door de Hoge Raad van vorig jaar is bepaald dat de politie aansprakelijk is voor de schietpartij in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Inmiddels hebben zo’n veertig mensen een schadeclaim ingediend. Dit heeft het AD gemeld aan de hand van informatie door de in het leven geroepen stichting VSSA die voor de slachtoffers de schadeclaims afhandelt.

De Hoge Raad verwijt de politie dat er een wapenvergunning is verstrekt aan Tristan van der Vlis, ondanks dat bekend was dat die psychische problemen had. Dit leidde op 9 april 2011 tot een schietpartij waarbij in een winkelcentrum zes willekeurige mensen zijn gedood. Zeventien anderen liepen verwondingen op. Van der Vlis schoot zichzelf dood voordat de politie hem kon overmeesteren. Het bleek dat de schutter een door de politie afgegeven vergunning had voor de gebruikte zware wapens. Deze vergunning had hij volgens de hoogste rechters nooit mogen krijgen. De politie is daarom aansprakelijk gesteld voor de ontstane schade.

Stichting
De stiching VSSA is in het leven geroepen om de schadeclaims van slachtoffers en nabestaanden af te wikkelen. De stichting werkt onafhankelijk van de politie en haar verzekeraar Centraal Beheer Achmea. Volgens het AD verwacht  secretaris Derk-Jan van der Kolk dat er nog zo’n honderd claims worden verwacht in de komende tijd. Over de hoogte van de bedragen die worden gevraagd worden geen uitspraken gedaan. Wel zegt van der Kolk dat 80 procent van de claims die zijn ingediend zijn vanwege psychisch letsel dat slachtoffers hebben opgelopen. Door een eerdere uitspraak van het hof Den Haag was al beslist dat het aansprakelijk stellen van de politie terecht is. Aangezien de politie et daarmee oneens was gingen zij in hoger beroep. Het hoger beroep werd later door de Hoge Raad verworpen.

Christa Wijnakker advocate bij Beer Advocaten is een van de betrokken advocaten. Zij zegt in het AD dat ‘enkele’ schikkingen van slachtoffers die zij vertegenwoordigt inmiddels zijn afgerond. Ze is hoofdverantwoordelijke bij Beer advocaten, dat de belangen van ongeveer vijftien slachtoffers behartigt.

Geplaatst op 20-11-2020


Share on: