Rosalie Alkema-Boers: Je kunt niet in alles uitblinken maar pak je kansen!

Het thema van de vorige editie van het SCHADE magazine was ‘de vrouwen in de branche’. De afgelopen periode hebben wij vrouwen uit de branche hun mening over het vak gevraagd en of zij vinden dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Als laatste in deze serie hebben wij Rosalie Alkema- Boers (38 jaar), bedrijfsjurist bij DUPI Group, deze vragen gesteld.

Naam: Rosalie Alkema-Boers 
Leeftijd: 38 jaar
Opleiding(en): Rechten aan Universiteit Utrecht. Nationaal en internationaal contracteren aan de Grotius Academie. 
Werkt bij: DUPI Group
Functie: Bedrijfsjurist
Sinds: 2011 
 
Waarom ben je bedrijfsjurist geworden?
Als kind dacht ik dat advocaat worden het hoogste zou zijn wat ik ooit zou kunnen bereiken. Bij het gezelschapsspel ‘Levensweg’ koos ik dus ook altijd advocaat als beroep. Mijn rechtenstudie heb ik in Utrecht gevolgd. Daar viel ik voor Maritiem Recht. Als Rotterdamse ben ik altijd trots geweest op onze haven. 
 
Na mijn studie ben ik advocaat geworden op de zogenaamde ‘natte sectie’ bij een Rotterdams advocatenkantoor. Tijdens mijn werk als advocaat kwam ik in aanraking met het bedrijfsleven. Als advocaat ben je een externe adviseur en opereer je als solist. In het bedrijfsleven werk je als interne adviseur samen met een team van collega’s om de doelstellingen van het bedrijf te verwezenlijken. Dat bleek mij beter te passen en daarom was het een logische stap om in 2011 bij DUPI aan het werk te gaan. 
 
Omdat ik als maritiem jurist bij DUPI ben begonnen, heb ik de afgelopen jaren heel veel schades voorbij zien komen. In samenwerking met Rotterdamse schade-experts, advocaten en makelaars heb ik deze schades altijd met heel veel plezier behandeld. Ik werk nog steeds aan sommige schadedossiers, maar schade en afhandeling is tegenwoordig nog maar een klein onderdeel van mijn werkzaamheden. 
Als bedrijfsjurist houd ik mij de laatste jaren bezig met advisering van het bedrijf op ondernemingsvlak. En het leuke daaraan is dat DUPI een bedrijf is dat constant in beweging is. Ik heb collega’s die erg ondernemend zijn en kansen zien die anderen niet zien. De vraagstukken op mijn bureau zijn dus elke dag anders. 
 
Wat vind je leuk aan jouw functie?
Geen dag is hetzelfde bij DUPI. Bij de behandeling van schades kan ik nog steeds verrast worden door bijzondere gevallen. Vanaf het moment dat de telefoon gaat (en dat kan 24 uur per dag zijn), ben je betrokken bij een dossier. Jij hebt de touwtjes in handen en bent verantwoordelijk om het proces zo goed mogelijk te begeleiden. Als je een zaak naar ieders tevredenheid kan oplossen, geeft dat een heel goed gevoel. 
 
Wat zijn jouw ambities?
(lachend) Zakenvrouw van het jaar 2030 worden, natuurlijk! Maar daar ben ik nog niet, eerst moet er nog veel geleerd worden. 
 
 Over welke kerncompetenties moet je beschikken om jouw werk goed te kunnen doen?
  • Analytisch vermogen
  • Probleemoplossend vermogen
  • Schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid
  • Accuratesse
  • Integriteit
  • Stressbestendigheid

Werk je liever met mannen of vrouwen en waarom?
Of iemand man, vrouw, transgender of intersekse persoon is, maakt voor mij geen verschil. Het gaat om het karakter en de kwaliteiten van de betreffende persoon. Eerlijkheid, weten waar je het over hebt en inzet zijn voor mij belangrijk. En natuurlijk moet er ook gelachen kunnen worden!
 
Werk je liever met ouderen of jongeren en waarom?
Beiden. Ik waardeer de kalmte van ervaren collega’s in probleemsituaties. Doordat zij al voor vele hete vuren hebben gestaan, laten zij zich niet snel uit het veld slaan. Jongeren missen die ervaring, maar komen juist daardoor met vernieuwende inzichten en oplossingen. Bij DUPI hebben we de perfecte mix van ervaring en flexibiliteit.
 
Wat zouden mannen van vrouwen kunnen leren? Wat zouden vrouwen van mannen kunnen leren?
Tja, daar zijn allerlei leuke onderzoeken over te vinden op het internet. Ik zou zeggen wie je ook bent, haal het beste uit je sterke punten, verbeter je zwakke punten waar nodig (je kunt niet in alles uitblinken en dat hoeft ook niet), maar vooral: pak je kansen!
 
Geplaatst op 23-10-2020

< VorigeVolgende >


Share on: