Noodweer zorgt zeker voor half miljoen euro waterschade Duitse telers

Het noodweer in het weekend van half juni met neerslaghoeveelheden van 100 l/m² en meer heeft de Duitse tuinbouwbedrijven en boomkwekerijen zwaar getroffen. Met name in het noordwesten van Niedersachsen stonden gewassen in de volle grond deels op een groot oppervlak onder water.

Gewassen in potten werden lokaal regelrecht weggespoeld. Dit werkte vooral op onlangs geplante, jongere gewassen en stekken uit, aangezien deze nog niet voldoende in het substraat geworteld waren. Bij veel bedrijven werden al direct na de regen omvangrijke maatregelen genomen om de planten te redden, waardoor er aanvankelijk alleen van geringe schade uit werd gegaan. Nu zo'n tien dagen na de overstromingen, worden echter al aanzienlijke gevolgen voor de gewassen zichtbaar.  Met minder dan tien bij de 'Gartenbau-Versicherung' (GV) gemelde schadegevallen bleef het aantal bedrijven dat een schadevergoeding nodig heeft wel te overzien.

Sinds maandag 15 juni zijn de expertises in volle gang. In de komende periode zal duidelijk worden hoe groot de totale schade werkelijk is. Momenteel gaat de GV van een verzekerd schadevolume uit van minstens een half miljoen euro.
Bron en foto: Groenten nieuws en Gartenbau-Versicherung
Geplaatst op 23-06-2020


Share on: