Eén op drie Nederlanders heeft geen idee van kosten autoverzekering

Bijna een derde (30%) van de Nederlanders heeft geen idee wat ze betalen, zo blijkt uit onderzoek* van online verzekeraar Allianz Direct. Ook is er veel onwetendheid over de dekking van de autoverzekering; 72 procent weet niet precies waarvoor men verzekerd is.

Dertig procent van de Nederlanders heeft geen idee welk bedrag er maandelijks voor de autoverzekering wordt afgeschreven, ruim vier op de tien (41%) weten het bedrag ongeveer te benoemen. De overige 29 procent weet exact het bedrag at elke maand wordt besteed aan de verzekering. Mannen lijken zich bewuster te zijn van hun vaste lasten: zij weten iets vaker precies (35%) wat zij aan premie betalen dan vrouwen (23%).

Maandelijkse premie gemiddeld 46 euro
Kijkend naar de exacte kosten, blijkt dat automobilisten gemiddeld 46 euro per maand betalen voor hun autoverzekering. Voor een WA-verzekering betalen respondenten rond de 30 euro per maand, voor een Beperkt Casco-verzekering gemiddeld 42 euro en voor een All Risk-verzekering gemiddeld 52 euro. De maandelijkse premie kan echter per persoon verschillen en is afhankelijk van onder andere het aantal schadevrije jaren, maar ook van factoren zoals type auto, leeftijd en postcode. Mensen die nog nooit zijn overgestapt, betalen gemiddeld iets meer per maand (52 euro) dan mensen die wel eens een overstap gemaakt hebben (45 euro).

Onwetendheid over dekking
Uit het onderzoek blijkt ook dat lang niet alle Nederlandse automobilisten weten waar zij voor verzekerd zijn. Slechts 28 procent is er precies van op de hoogte wat er door hun autoverzekering gedekt is. Bijna twee derde (61%) weet dit ongeveer te benoemen en een op de tien (10%) heeft geen idee. Net zoals het geval is bij het premiebedrag, weten mannen iets vaker wat de verzekering precies dekt (35%) dan vrouwen (22%). Ook werden er verschillen gevonden tussen jongeren en ouderen. Slechts 19 procent van de 18 tot 49-jarigen weet precies wat hun autoverzekering dekt. Mensen tussen de 50 en 65 jaar zijn een stuk beter op de hoogte (34%) en ouderen zijn het beste geïnformeerd: van de 65+-ers weet 43 procent hoe hun dekking eruitziet.

42% Nederlanders nog nooit overgestapt
Eerder bleek al dat Nederlanders trouw zijn aan hun autoverzekeraar: bijna de helft (42%) is nog nooit overgestapt naar een ander. Gemiddeld hebben automobilisten al 11 jaar een autoverzekering bij dezelfde verzekeringsmaatschappij. Tenslotte gaat de Nederlander voor gemak: ruim acht op de tien (84%) brengen meerdere verzekeringen bij één verzekeraar onder.

*Onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Team Vier onder 1.152 respondenten die in het bezit zijn van één of meerdere auto’s of een auto leasen, april 2020.
Geplaatst op 23-06-2020


Share on: