Verbond steunt ZWiC met 2,5 miljoen euro

Het Verbond van Verzekeraars maakt 2,5 miljoen euro over aan de Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC). Ook gaat het Verbond een partnership aan met de Stichting. De Stichting is blij met deze donatie, die een steun in de rug is voor de zorgverleners die nĂș voor Nederland zorgen en daarbij hun eigen gezondheid riskeren.

Met de bijdrage kan de Stichting vanaf 1 mei aan de slag om (familieleden van) alle zorgverleners financieel te steunen. Het gaat hierbij om hen die door het werken in de frontlinie van de coronazorg op de IC terechtkomen en zélf arbeidsongeschikt worden of mogelijk zelfs komen te overlijden door een ernstige coronabesmetting.

Helpende hand aan zorgverleners
Traumachirurg Marijn Houwert, een van de initiatiefnemers van de Stichting, is onder de indruk van de bijdrage door de verzekeraars. “Wat goed om te horen dat de achterban van het Verbond heeft ingestemd om een genereuze donatie te doen aan ons initiatief.” Hij is ook blij dat het Verbond haar kennis en netwerk ter beschikking stelt. “Het Verbond wil ons, waar nodig, ondersteunen met financieel en organisatorisch advies. Dat geeft nog meer vertrouwen voor een vliegende start vanaf 1 mei om zorgmedewerkers en nabestaanden te ondersteunen met een eenmalige financiële bijdrage.”

Het initiatief van Houwert en orthopedisch chirurg Sander Muijs heeft als doel om alle (familie van) zorgmedewerkers die actief zijn in de frontlinie van de coronazorg financieel te ondersteunen. Denk hierbij aan operatieassistenten, verpleegkundigen en ambulancebroeders in en om ziekenhuizen, maar ook verzorgenden en verpleegkundigen in verzorgings- en verpleeghuizen. De Stichting wil voorkomen dat zorgverleners en hun familie naast de zorgen en het verdriet door arbeidsongeschiktheid of sterfte door een coronabesmetting met financiële problemen geconfronteerd worden. “Dit geldt zeker voor de groep zorgverleners die geen buffers, werkgeversvangnet of verzekering heeft,” aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond. “De Stichting biedt een helpende hand aan alle zorgverleners en hun nabestaanden die elke dag hun leven in de waagschaal stellen. Daarom dragen wij graag bij aan een zo belangrijk maatschappelijk initiatief.”

Beroep op iedereen voor een bijdrage
Stichting ZWiC vraagt overheid, organisaties, bedrijven en burgers om via haar website bij te dragen aan het steunfonds zodat (familieleden van) onder meer arts-assistenten en verpleegkundigen er indien nodig een beroep op kunnen doen.

Ook vanuit de overheid komt er financiële steun. Afgelopen week heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, na een motie van Tweede Kamerleden Asscher/Van Weyenberg, financiële steun aan het fonds toegezegd. De toezegging van VWS kwam vlak voor de start van de landelijke campagne: www.geefvoorzorgverleners.nl

Geplaatst op 24-04-2020

Volgende >


Share on: