In de VS stijging zichtbaar in zoekterm 'brandstichten'

In de Verenigde Staten is momenteel een stijging op google zichtbaar in de zoekterm ‘brandstichten’. Volgens deskundigen is dit een teken dat sommige mensen van plan zouden kunnen zijn om verzekeringsfraude te plegen.

Uit de door Google verzamelde zoektermgegevens blijkt dat het aantal gebruikers dat op zoek is naar informatie over hoe ze een brand kunnen beginnen, in de laatste week van maart met 125% is toegenomen. In de loop van de maand maart zijn er in de Verenigde Staten 700.000 banen verloren gegaan. Dit zorgt voor veel economische problemen en mensen kijken naar de mogelijkheden: 'Kan ik mijn bedrijf redden? Kan ik mijn huis redden? Heb ik deze auto echt nodig?'
 
Een klein percentage van de consumenten overweegt wellicht dat brandstichting een kans is om hun financiële problemen op te lossen. Tijdens de Grote Recessie was een piek in claims te zien, ongeacht of dit huizen, bedrijven of auto’s betrof. 

Niemand heeft de perfecte kristallen bol op dit moment, maar er is een aanwijzing dat eenzelfde situatie kan onstaan door toedoen van COVID-19.

Er wordt een scenario beschreven waarin consumenten of bedrijfseigenaren zich in het nauw gedreven voelen en hun spaargeld verliezen als ze niet aan hun financiële verplichting kunnen voldoen. Ofwel omdat ze hun baan zijn kwijtgeraakt, ofwel omdat de vraag van de consument is vertraagd. Dus wordt er gekeken naar hun verzekeringspolis en kan er besloten worden om zich te ontdoen van onroerend goed of een voertuig door brandstichting, zodat men de verzekeringsuitkering kan gebruiken voor dringende financiële behoeften.
 
Indien hiertoe wordt overgegaan zal dit met name gebeuren door eigenaren van kleine bedrijven en dan vooral restaurants en bars. Verzekeringsmaatschappijen zijn goed op de hoogte van het fraudepotentieel, maar risicodeskundigen denken dat het nog te vroeg is om hierover concrete uitspraken te doen.

Er was een vergelijkbaar scenario rond 2007 tot 2009, toen er verzekeringsfraude zichtbaar werd die door de economische daling teweeg werd gebracht. Er was een verhoging van brandstichtingsactiviteiten met betrekking tot auto's en voertuigen die als gestolen werden opgegeven en gevallen waarvan de eigenaar een rol speelde in de verdwijning van de auto.

Bijgewerkt op 10-04-2020:
In de afgelopen week hebben 6.600.000 mensen in de VS een uitkering aangevraagd. Hiermee staat het totaal aantal geregistreerde werklozen op dit moment op bijna 17.000.000.
Bron: Washington Examiner
Geplaatst op 09-04-2020

< VorigeVolgende >


Share on: