Athora rondt overname VIVAT af

Athora heeft aangekondigd dat zij de overname van VIVAT heeft afgerond door 100% van de aandelen van Anbang te verwerven. Vervolgens heeft Athora 100% van de aandelen van VIVAT Non-life verkocht aan NN Group, voor een koopprijs van 416 miljoen euro.

NN Group heeft tevens de door VIVAT NV aan VIVAT Non-life verstrekte intercompany Tier 2 leningen overgenomen voor 150 miljoen euro en opgelopen rente. Ten slotte zal Athora kort na afronding een bedrag van 400 miljoen euro aan kapitaal in VIVAT injecteren.
VIVAT schat haar Solvency II-ratio op circa 205%1 (gerapporteerde FY19 SII-ratio: 170%), op basis van de sluitende marktpositie per 27 maart 2020. Rekening houdend met de verkoop van VIVAT Schade en de verwachte kapitaalinjectie zou de pro forma Solvency II-ratio voor VIVAT per 27 maart 2020 ongeveer 215%1 bedragen.
 
In een apart persbericht heeft VIVAT vandaag ook de lancering aangekondigd van een tender van de senior notes van VIVAT. Dit zal de hefboomwerkingsratio van VIVAT verlagen en de financiële kracht van VIVAT vergroten.
Athora verwacht op korte termijn geen dividenduitkering van VIVAT en bovenop de normale beoordeling van DNB door de toezichthouder, zal de uitkering van eventuele toekomstige dividenden gebaseerd zijn op de duurzame langetermijnkapitaalproductie van de onderneming en de tevredenheid van bepaalde risicobereidheidsmetrieken.
 
De merken Zwitserleven, Reaal en ACTIAM van VIVAT zullen in de Nederlandse markt worden gehandhaafd en klanten zullen verder worden bediend met een consistente focus op financiële zekerheid, klantgerichtheid en kwaliteit van de dienstverlening. Zwitserleven en Reaal zorgen voor volledige continuïteit voor hun levenslange klanten, waarvan de contracten ongewijzigd worden voortgezet. Daarnaast ondersteunt Athora de huidige strategie van Zwitserleven en Reaal voor hun levensportefeuilles.
 
Voorzitter van de Raad van Commissarissen van VIVAT, Maarten Dijkshoorn, stelt: "Met de extra financiële middelen die aan VIVAT worden toegekend en de gecombineerde capaciteiten van VIVAT en Athora zijn wij het beste in staat om aan de behoeften van onze klanten te voldoen en onze toch al sterke marktposities verder uit te bouwen. Wij zijn van mening dat deze transactie zeer gunstig is voor onze gewaardeerde klanten. Samen met de toewijding en inspanningen van onze medewerkers en zakenpartners heb ik er alle vertrouwen in dat VIVAT goed gepositioneerd is voor de toekomst en het hoge serviceniveau naar onze klanten toe zal blijven leveren. Bovendien zal VIVAT, samen met de NN Groep, werken aan een vlotte integratie van VIVAT Nonlife in NN in de komende periode."
 
Na de sluiting blijft VIVAT een Nederlands gereguleerde entiteit, haar verzekeringspolissen blijven in Nederland. VIVAT NV zal werken in overeenstemming met de volledige versie van het Nederlandse Large Company Regime. VIVAT zal voor het einde van 2020 worden omgedoopt tot Athora Nederland.
 
VIVAT blijft de ontwikkeling van de uitbraak van het coronavirus en de gevolgen voor de financiële en operationele omstandigheden nauwlettend volgen. De belangrijkste zorg is het persoonlijke welzijn van klanten en de medewerkers. Bijna alle medewerkers van VIVAT werken nu vanuit huis en blijven de klanten bedienen dankzij de goed uitgeruste infrastructuur van VIVAT. Tot nu toe zijn de operationele onderbrekingen minimaal geweest en wordt er voldaan aan de serviceniveaus van de klanten.
 
Geplaatst op 02-04-2020


Share on: