13% jongeren mogelijk vroegtijdig gehoorschade

Uit onderzoek van VeiligheidNL en vier jeugdgezondheidsorganisaties blijkt dat gehooronderzoek hard nodig is, omdat 13% van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar mogelijk al gehoorschade heeft.

Medio 2018 is de exhibit van VeiligheidNL officieel geopend door DJ Barry Paff en sindsdien wordt de test druk bezocht. De test is een ‘spraak-in-ruistest’ en ontwikkeld door het LUMC, Amsterdam UMC en VeiligheidNL. Bezoekers doen de test vooral omdat ze nieuwsgierig zijn of hun gehoor goed is. Dit is belangrijk volgens de World Health Organization, initiatiefnemer van World Hearing Day: bewustwording van de risico’s op gehoorschade en het promoten van een gezond gehoor. De 10-jarige Saara uit Noordwijk is de 100.000ste bezoeker die de (gratis) hoortest heeft afgenomen.

 
Urgentie
Gehoorschade is een toenemend probleem, zeker bij jongeren. Tijdens het schooljaar 2018-2019 heeft VeiligheidNL samen met vier jeugdgezondheidsorganisaties een onderzoek uitgevoerd onder jongeren tussen 12 en 18 jaar. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de leerlingen naar muziek luistert op een volume van 70% of hoger, een geluidsniveau dat het risico op gehoorschade vergroot. 13% van de leerlingen die ook de online hoortest ‘JGZ Oorcheck’ deden kregen geen goede uitslag, wat op beginnende gehoorschade duidt. Ook recent onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam toont aan dat 1 op de 7 kinderen tussen 9 en 11 jaar al beginnend gehoorverlies heeft.
 
Vaker meten van gehoor
Na de kleuterklas is er geen officieel meetmoment meer van het gehoor. Het belang van structurele screening en voorlichting voor jongeren is vergroot nu jongeren (vaker en langer) mobiele apparaten gebruiken. VeiligheidNL maakt zich sterk om de hoortest ook voor jongeren in te zetten door samenwerking met GGD. Daarmee krijgt men zowel regionaal als landelijk beter in beeld hoe vaak gehoorschade voorkomt en wat de ontwikkelingen daarin zijn. Op deze manier kan er effectief een preventiebeleid ontwikkeld worden. De anonieme hoortest zoals in CORPUS is ook via www.veiligheid.nl/hoortest voor iedereen toegankelijk.
 
Tips voor het voorkomen van gehoorschade
Belangrijke tips voor het voorkomen van gehoorschade bij jongeren zijn:
  • zet de volumebegrenzer op je muziekspeler of telefoon aan. Heb je geen volumebegrenzer op je speler? Luister dan op maximaal 2/3 van het volume;
  • gebruik een goed afsluitende koptelefoon bij muziek luisteren of gamen zodat je weinig last hebt van omgevingsgeluid;
  • draag oordoppen met een muziekfilter tijdens het uitgaan of feesten.
Geplaatst op 03-03-2020


Share on: