Reaal waarschuwt voor Ciara

Het komende weekend verwacht het KNMI onstuimig weer, met windstoten van minstens windkracht 9. Stormen met flinke windstoten, waarvoor het KNMI een code oranje of rood uitgeeft, krijgen per september 2019 een naam. Reaal waarschuwt voor ‘Ciara’ en geeft tips om schade en overlast te beperken.

Reaal wil graag waarschuwen voor Ciara; de eerste storm van het jaar. Bij elke grote storm ontstaat veel schade door rondvliegende voorwerpen. Gelukkig zorgt bijna iedereen er bij Code Oranje wel voor dat zij zelf, en hun familie, geen onnodig risico lopen. Mensen gaan niet onnodig de weg op, vertrekken vaak tijdig van het werk om thuis verder te werken. Ook zorgen zij ervoor dat kinderen en huisdieren veilig binnen zitten ten tijde van het hoogtepunt van de storm. 

Onvoldoende preventieve maatregelen 
Toch ziet Reaal dat Nederlanders nog onvoldoende maatregelen treffen om hun eigen bezittingen optimaal te beschermen; ze laten zich toch nog te vaak verrassen door stormachtig weer. In de zomerperiode veroorzaken rondvliegende trampolines en barbecues vaak veel schade. Dat zal in februari wel meevallen. Maar ook in deze periode kan storm voor vervelende situaties zorgen. Veel trampolines staan nog gewoon buiten en door het huidige zachte weer worden zonneweringen momenteel volop gebruikt.

Sitske Mauritsz, COO Schadeverzekeringen bij Reaal: “De winter is vaak de periode dat er minder aandacht is voor de tuin. Toch is het belangrijk om toch ook even de schutting te controleren en goed te kijken naar bijvoorbeeld loshangende takken. Maar wees ook alert op je overige eigendommen en breng ze tijdig in veiligheid. En let ook extra op spullen die bij een storm schade kunnen toebrengen aan je huis, je winkel- of bedrijfspand of aan de woning van je buren. En mocht je onverhoopt toch stormschade hebben, zorg dan dat deze snel verholpen wordt. Na een storm zien we namelijk vaak veel waterschade ontstaan. Lekkage kan achteraf voor hoge kosten en veel ellende zorgen.”

Tips om schade door extreem weer te beperken
Om onnodige schades te voorkomen heeft Reaal enkele tips verzameld:

  1. Let op: het weekend begint met mooi weer. Doe de zonwering tijdig omhoog!
  2. Verplaats losse plantenbakken en bloempotten naar een veilige plek
  3. Sluit ramen en deuren
  4. Zet het tuinmeubilair, de trampoline en je barbecue binnen of dek ze goed af
  5. Controleer of er geen losse dakpannen op het dak liggen
  6. Zet eventueel je auto binnen; als je geen garage hebt kijk dan of er eventueel een openbare parkeergarage in de buurt beschikbaar is
  7. Controleer of er geen bomen op omvallen staan en er geen takken gevaarlijk loshangen
  8. Ben je ondernemer en heb je een eigen bedrijfspand? Vergeet dan ook niet om daar preventieve maatregelen te treffen! Kijk even extra naar de rolluiken: rolluiken moeten of geheel open zijn of geheel gesloten
  9. Ben je de gelukkige bezitter van een vakantiehuisje, zorg dan dat deze ook storm proof is
  10. En tot slot: zorg ervoor dat je de deur niet uit hoeft en je genoeg eten en drinken in huis hebt
Geplaatst op 07-02-2020
Share on: