Zo word je minder snel slachtoffer van cybercrime

Cybercrime is aan de orde van de dag. De digitalisering groeit en daarmee ook het risico slachtoffer te worden van cybercriminelen. Door zorgvuldig handelen kun je al veel ellende voorkomen. Want zeker voor cyberrisico’s geldt: je kunt nooit te voorzichtig zijn.

Wie denkt dat cybercriminelen alleen geïnteresseerd zijn in grote bedrijven, moet zich even achter de oren krabben. Ook bij kleine bedrijven zijn internet en ICT bepalend voor de administratie, voor het maken van offertes, de planning, de inkoop en het contact met klanten en leveranciers. Veel bedrijven maken bovendien de fout te denken dat ze nog nooit gehackt zijn, omdat ze dat nog nooit hebben gemerkt. Maar ook zonder het te weten, kun je criminelen toegang geven tot je systemen.

Oude software: foute boel
Volgens onderzoek heeft meer dan de helft van de kleine bedrijven (52%, volgens Onderzoek Alert Online) vorig jaar te maken gehad met cybercrime. Alle reden dus om goed naar preventie te kijken. Een voorbeeld van hoe het mis kan gaan, is het niet direct installeren van systeem- en software-updates. Met updates worden bugs gerepareerd en zorgen leveranciers ervoor dat hun software beter bestand is tegen bedreigingen van buitenaf. Installeer ze dus! Een aannemingsbedrijf dat al jaren de verouderde software niet had geüpdatet zal die fout niet nog een keer maken: hackers kregen toegang tot gevoelige informatie, waaronder informatie over een grote aanbesteding, vertrouwelijke ontwerpplannen en gegevens van klanten, prospects en medewerkers. Via e-mail eisten de criminelen €5.000 in bitcoins, anders zou de informatie met concurrenten worden gedeeld.

Kijk uit wat je downloadt
Een ander voorbeeld: wees voorzichtig met internet- en e-mailverkeer. Je haalt zomaar een virus binnen. Het overkwam een medewerker van een groothandel. Die verspreidde het virus zelfs per mail naar diverse klanten. Daardoor kwam niet alleen het netwerk van het bedrijf plat te liggen, maar ook de netwerken van verschillende klanten. Het gevolg: omzetverlies omdat het werk stillag én een aansprakelijkheidsclaim van klanten die hetzelfde probleem hadden. En wat misschien nog wel het ergst is: het bedrijf liep reputatieschade op omdat het vertrouwen van klanten sterk was gedaald.

Ransomware
Ook als je wat voorzichtiger bent, kunnen cybercriminelen je te pakken krijgen. De eigenaresse van een drogisterij opende een bijlage bij een e-mail van een zogenaamde klant. Plotseling verscheen er een bericht op haar kassa dat de computer was overgenomen en ze €500,- moest betalen om haar bestanden terug te krijgen. Alle kassa’s werden geblokkeerd, net als de toegang tot haar boekhouding. De winkel kon openblijven, maar klanten konden alleen contant afrekenen en alle verkochte producten werden bijgehouden op papier. De eigenaresse heeft de cybercriminelen niet betaald, omdat ze niet zeker wist of ze dan de sleutel tot haar gegevens kreeg. Ze raakte al haar zakelijke bestanden kwijt. In het vervolg is ze extra voorzichtig en maakt zij elke dag een back-up van haar gegevens. 
 
Preventie
Gelukkig kun je er veel aan doen om de cyberrisico’s binnen je bedrijf tot een minimum terug te brengen. Een paar tips:
  • Beveilig je netwerk
  • Beveilig ook je WiFi-netwerk
  • Installeer systeem- en software-updates direct
  • Maak dagelijks back-ups
  • Beveilig uw website met een SSL-certificaat
  • Maak werk van wachtwoorden
  • Maak je personeel bewust van het belang veilig om te gaan met e-mail, downloads en het opslaan van gegevens
  • Maak een plan voor als het misgaat

Wat levert een cyberverzekering op?
Tegen de financiële gevolgen van cybercrime kun je een cyberverzekering afsluiten. Het voordeel van de cyberverzekering van De Goudse is dat ook de (financiële) schade aan andere partijen door cyberincidenten is gedekt. Een reguliere aansprakelijkheidsverzekering dekt die kosten niet. Ook ben je verzekerd als je een boete krijgt van de Autoriteit Persoonsgegevens vanwege datalekken. Je krijgt ook een vergoeding voor de vaste lasten en het verlies van de winst als je bedrijfsactiviteiten door cybercrime stil komen te liggen.
Het grootste voordeel van de cyberverzekering van De Goudse is dat de verzekeraar je helpt om te voorkomen dat je schade hebt. Dat gebeurt door samen in kaart te brengen welke risico’s je bedrijf loopt en maatregelen te nemen om die risico’s te verkleinen. Zo’n verzekering is dus vooral een goed hulpmiddel om je bedrijf goed te beveiligen tegen cyberrisico’s. En als het misgaat, biedt De Goudse je snel hulp om de schade te herstellen en je financiële schade te beperken.

Cyberverzekering van De Goudse
Meer weten over hoe u cybercrime kunt voorkomen en over de cyberverzekering van De Goudse?
Kijk op de site van De Goudse Verzekeringen
Geplaatst op 10-12-2019


Share on: