Populariteit particulier auto leasen neemt toe

Het begint populair te worden, als particulier een auto leasen - of huren, dus eigenlijk. Vorig jaar reden 150.000 Nederlanders een private-leaseauto. De voordelen: voor aanschaf van de auto is geen grote investering of lening nodig en je weet precies hoeveel je per maand aan de auto kwijt bent.

Voor de leaseauto betaal je verder alleen nog de brandstof. De grootste groep betaalt 200 tot 300 euro per maand. Het financial lease bedrag hangt af van de leaseperiode en het aantal kilometers per jaar. Uitgaande van maximaal 10.000 kilometers per jaar met een looptijd van vijf jaar bedraagt de prijs exclusief brandstof €0,24 tot €0,36 per kilometer.

Vergelijking
De ANWB heeft een vergelijking gemaakt tussen lenen, leasen of met eigen geld een auto afrekenen. De auto zelf contant betalen blijkt het voordeligst. Het maakt weinig uit of het een nieuwe of jonge occasion betreft. Door de rentekosten is een auto zelf financieren het minst voordelig. De verschillen zijn echter klein. Bij de financial lease is uitgegaan van een periode van vijf jaar met een capaciteit van 10.000 km. per jaar. De meeste leasemaatschappijen bieden bundels aan om de maximale kilometers per jaar te verhogen met bijvoorbeeld 5000 kilometer.


Voorwaarden
De voorwaarden zijn bij leasemaatschappijen niet hetzelfde. Ook zijn er dikwijls speciale aanbiedingen waardoor het maandbedrag behoorlijk gereduceerd wordt. Verschillen zijn er ook indien er sprake is van toegebrachte schade aan de auto. Elke leasemaatschappij hanteert een eigen risico. Het verbreken van een leasecontract kost altijd geld. De maatschappij berekent dan opnieuw het leasebedrag voor een kortere periode. Hoe korter de periode hoe hoger het maandbedrag. Het verschil tussen een tweejarig en een vijfjarig contract bedraagt gemiddeld zo’n dertig procent. In Nederland bestaat het Keurmerk Private Lease. Aangesloten leasemaatschappijen hebben over bepaalde zaken afspraken gemaakt; onder andere over voortijdige ontbinding en het registreren van het contract bij het kredietregister.


Schade
Veroorzaak je zelf schade, dan zijn de reparatiekosten gedekt. Wel betaal je in dat geval een eigen bijdrage. Hoe hoog dat bedrag is, verschilt per leasemaatschappij. Sommige bedrijven verhogen bovendien die eigen bijdrage als je te vaak schade veroorzaakt. Ook verandert het aantal schadevrije jaren door zelf veroorzaakte schade. Je bent verplicht schade direct zelf te melden. Leasemaatschappijen hebben zelf contracten afgesloten met herstelbedrijven. 

Autorijden is niet goedkoop. Het meest voordelig is om een jonge occasion te kopen met eigen geld. Betreft het een nieuwe auto, dan is leasen voordeliger dan kopen met een lening. 

Geplaatst op 10-12-2019


Share on: