Kortsluiting in zonnepaneelconnector oorzaak woningbrand in Eemnes

In september is brand ontstaan in het dak van een woning in Eemnes. Ook de naastgelegen woningen liepen ernstige schade op. Uit onderzoek blijkt dat de brand is ontstaan door kortsluiting in een zonnepaneelconnector van de woning.

Oorzaak brand
De woningen zijn voorzien van in het dak geïntegreerde zonnepanelen. Deze zonnepanelen voldoen aan de normen en regelgeving NEN 1010. De brand is ontstaan door een combinatie van twee factoren. Er is kortsluiting ontstaan in een zonnepaneelconnector van de woning. De in het dak geïntegreerde zonnepanelen zijn serieel aangesloten op de omvormer. Serieel wil hier zeggen dat er steeds een hoeveelheid spanning en stroom bij komt. Dat heeft geleid tot hoge temperaturen in de hier gebruikte connectoren. De technische problemen kunnen beide worden verholpen. Tevens worden er preventieve maatregelen genomen om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen.
 
Herstelwerkzaamheden
De voorbereidingen van de herstelwerkzaamheden van de drie door de brand getroffen eengezinswoningen zijn begonnen. Allereerst wordt de brandschade aan de daken van de woningen hersteld om daarna de water- en roetschade weg te nemen. De zonne-energie-installatie moet worden vernieuwd. Alle zonnepanelen worden verwijderd omdat hierachter de connectoren zitten en deze worden vervangen. Alle eengezinswoningen worden preventief op veiligheid en kwaliteit gecontroleerd.
 
Maatregelen
Er wordt een preventieve maatregel genomen om de veiligheid te waarborgen door het plaatsen van brandwerend materiaal. Bij de eengezinswoningen worden maatregelen getroffen om de spanning en de temperatuur niet op te laten lopen. Als er toch kortsluiting ontstaat, schakelt de aardlekschakelaar direct de elektra uit.
 
Bron en foto: Alliantie
Geplaatst op 04-12-2019


Share on: