Al onze digitale mappen en bestanden begonnen ineens te verdwijnen

Nog niet zo lang geleden had Xander Koppelmans een reclamebureau dat onder andere gespecialiseerd was in foto- en videoproducties. Samen met zijn medewerkers was hij gewoon aan het werk toen er iets heel vreemds gebeurde. "Al onze digitale mappen en bestanden begonnen ineens te verdwijnen. We hebben meteen onze systeembeheerder gebeld om te vragen of die ergens mee bezig was. Nee, was het antwoord, trek de stekker er maar uit."

Foto: Xander Koppelmans

Brutal force attack
Het bedrijf bleek het slachtoffer te zijn van een zogeheten brutal force attack. "Vanuit duizenden e-mailadressen proberen ze in te loggen op je server. Zo worden er per seconde duizenden gebruikersnamen en wachtwoorden ingevoerd. Tot ze uiteindelijk succes hebben."

Alles weg
"Uiteindelijk bleken al onze drie servers leeg te zijn, evenals onze back-ups en de informatie op werkstations en harddisks. Alles was weg. Ons bedrijf was digitaal verdwenen. Bellen konden we ook niet meer."

Bestanden alleen gedeeltelijk te herstellen
Waarschijnlijk was het de criminelen om losgeld te doen. Maar omdat het bedrijf niet meer bereikbaar was, konden ze dat niet opeisen. Het heeft ze dus niets opgeleverd. Maar voor Xander was het een nachtmerrie. "We hebben nog bedrijven ingeschakeld voor datarecovery, maar die konden van ieder bestand maar 80% terughalen. En aan een gedeeltelijk bestand – bijvoorbeeld een videofilm met strepen en verkeerde kleuren - heb je niets. Al het werk waar het bedrijf mee bezig was, moest opnieuw gedaan worden. ‘De directe schade alleen al bedroeg een kwart miljoen." 


Burn-out
Xander werkte zich drie keer in de rondte. Tot hij flauwviel bij een tankstation. "Ik bleek een burn-out te hebben en heb drie maanden bijna alleen maar geslapen."


Faillissement
Uiteindelijk moest het bedrijf faillissement aanvragen. "We hadden wel een verzekering, maar geen cyberverzekering, en die bood alleen dekking voor het herstelwerk aan de server van 18.000,00. Terwijl het alles bij elkaar misschien wel om meer dan een miljoen ging. En zoveel hadden we niet op de plank liggen." Inmiddels gaat het weer goed met Xander Koppelmans. Hij is doorgestart vanuit zijn holding en de meeste klanten zijn gebleven.


Cyberrisk van De Goudse
Cyberrisk van De Goudse biedt niet alleen een financiële vergoeding bij cybercrime. De Goudse helpt u ook bij het herstel van de schade. Cybersecurity-experts staan 24/7 voor u klaar om te zorgen dat u zo snel mogelijk weer verder kunt met ondernemen. Mocht herstel niet mogelijk zijn, dan wordt de schade aan uw website, software en bestanden vergoed. Ook biedt De Goudse een vergoeding voor het verlies van uw omzet wanneer uw bedrijfsactiviteiten stil komen te liggen na cybercrime. Mochten documenten of filmpjes in verkeerde handen terechtkomen, dan vergoedt De Goudse eventuele aansprakelijkheidsclaims en boetes van de Autoriteit Persoonsgegevens.
 

Wees voorbereid
Cybercrime is de snelst groeiende vorm van misdaad van de laatste jaren. Spelen internet en ICT een belangrijke rol in uw bedrijf? Dan is de kans groot dat ook u ermee te maken krijgt. Wees dan goed voorbereid en zorg dat de continuïteit van uw bedrijf niet in gevaar komt. 

Meer weten over hoe u cybercrime kunt voorkomen en wilt u meer informatie over Cyberrisk van De Goudse? Kijk op de site van De Goudse Verzekeringen. 
 
Geplaatst op 29-11-2019

< VorigeVolgende >


Share on: