Aantal verkeersdoden door alcohol in twee jaar meer dan verdubbeld

Het aantal verkeersdoden dat werd veroorzaakt door alcohol is in 2 jaar tijd meer dan verdubbeld, dat blijkt uit cijfers van de politie die zijn opgevraagd door de NOS. In 2016 waren er 13 verkeersdoden door alcohol. In 2018 vielen er 36 verkeersdoden door alcohol en in 2019 vielen tot en met september al 29 doden bij verkeersongelukken, waarbij alcohol een rol speelde.

Daarnaast blijkt uit de cijfers dat alcohol steeds vaker bij verkeersongevallen een rol speelt. In 2016 ging het om 2.379 ongevallen en in 2018 waren dat er 2.731.


Een woordvoerder van politie noemt tegen de NOS het combineren van alcohol en drugs een mogelijke verklaring voor de stijging van het aantal verkeersongelukken. Het is niet duidelijk waarom alcoholgerelateerde ongelukken zijn toegenomen. Er is alleen een constatering dat dit zo is.


De politie ziet het terug in de cijfers: in 2016 waren er 178 mensen die zowel drugs als alcohol in het verkeer gebruikt hadden, in 2018 waren dat er 423. In 2019 zijn er tot en met september al 428 mensen die alcohol en drugs combineerden bij betrokken ongelukken.


De politie geeft aan dat er steeds minder grote alcoholcontroles (fuikcontroles) op de weg worden uitgevoerd, omdat via sociale media al heel snel bekend wordt waar die controles zijn. Men is daarom overgeschakeld naar gerichte drank- en drugscontroles.


De politie heeft tevens de alcoholcontroles de laatste jaren minder prioriteit gegeven, omdat agenten vooral controles op smartphonegebruik achter het stuur deden en zich zo richtten op andere oorzaken van ongelukken. 
Geplaatst op 01-11-2019


Share on: