Opheldering gevraagd over warshipping

Drie leden van de VVD hebben aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid opheldering gevraagd over een nieuw soort cyberaanval,'warshipping' genaamd. Dit is een aanval waarbij criminelen een apparaat via de post laten bezorgen met daarin een minicomputer, die vervolgens op afstand op het lokale WiFi-netwerk van het bedrijf probeert in te breken of WiFi-gebruikers aanvalt.


Vorige week kwam warshipping in het nieuws nadat IBM er een blog aan had gewijd. Criminelen bouwen een kleine computer met behulp van Raspberry Pi, modum en batterij. Door de minicomputer via de post naar een bedrijf te versturen hoeft een aanvaller niet meer fysiek ter plaatse te zijn om het wifi-netwerk van de betreffende organisatie of de gebruikers aan te vallen. 

 

VVD-Kamerleden Weverling, Laan-Geselschap en Wörsdörfer hebben in een brief aan de Tweede Kamer een tiental vragen gesteld aan Minister Grapperhaus. De leden willen weten hoe vaak warshipping in Nederland is waargenomen. Indien de minister hiervan nog geen cijfers heeft, willen de Kamerleden weten waarom niet. Daarnaast vragen de Kamerleden of het mogelijk is om pakketjes die een dergelijk geprepareerde minicomputer bevatten op te sporen en tijdens het sorteerproces onschadelijk te maken.

 

De minister moet informatie verstrekken wat personen of bedrijven moeten doen in het geval ze een pakketje met genoemde apparatuur ontvangen en of er vanuit de overheid contact is met postbedrijven over warshipping. De Kamerleden hebben tevens de vraag gesteld of instanties zoals de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en AIVD op de hoogte zijn van de gevolgen van warshipping en hoe andere landen met dit fenomeen omgaan. Grapperhaus moet binnen drie weken de vragen beantwoorden.

Geplaatst op 13-08-2019

< VorigeVolgende >


Share on: