Europese Centrale Bank doelwit van phisingaanval

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag een van haar websites uit de lucht gehaald nadat deze was gehackt en besmet met schadelijke software. Het is niet bekend wie achter de phishingaanval zit. Er zou mailware zijn geplaatst op een server van de ECB om hiermee aanvallen te kunnen uitvoeren.

Volgens een woordvoerder van ECB zijn er geen marktgevoelige gegevens aangetast, maar zijn de e-mailadressen, namen en titels van de abonnees van de Integrated Reporting Dictionary of BIRD-nieuwsbrief van haar banken mogelijk gestolen.

BIRD is een website die de ECB gebruikt om banken te helpen te voldoen aan de rapportagestandaarden die zijn vastgesteld door wereldwijde toezichthouders.
 

Cyberaanvallen op financiële instellingen worden in toenemende mate gekoppeld aan natiestaten, wat volgens een rapport van de Carnegie Endowment for International Peace leidt tot destructieve en ontwrichtende schade in plaats van alleen diefstal. Van de 94 gevallen van cyberaanvallen die sinds 2007 als financiële misdrijven zijn gemeld, werden de aanvallers achter 23 van hen verondersteld door de staat te zijn gesponsord, de meerderheid komt uit landen als Iran, Rusland, China en Noord-Korea, zo bleek uit het rapport. Het aantal van dergelijke cyberaanvallen gekoppeld aan landen is gestegen naar zes in 2018, zo bleek uit het rapport, dat samen met het Britse defensiebedrijf BAE Systems is ontwikkeld.

Bron: Reuters
Geplaatst op 16-08-2019

< VorigeVolgende >


Share on: