Zomervakantie van start: goed voorbereid op autovakantie

De vakantie is voor het eerste deel van Nederland ingeluid. Dat betekent zomervakantie en daarmee steeds meer vakantiegangers op de weg. En dat houdt niet op bij het kiezen van de bestemming en de accommodaties. Essentieel zijn de autocheck voor vertrek, bewustzijn van bepaalde verplichte tools voor in de auto, milieustickers en vignetten én de dekking van de autoverzekering in geval van pech en ongevallen.

Nederlanders gaan graag op autovakantie. Hoe meer mensen op de weg, hoe langer de afstand naar de bestemming en hoe zwaarder beladen de auto, hoe groter de kans op pech en ongevallen wordt. Een goede voorbereiding is daarom des te belangrijker.

Auto heeft het zwaarder tijdens vakantieritten
De auto (laten) controleren is het eerste wat je moet doen. Nog voordat je de auto gaat inpakken is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de auto aan de veiligheidseisen voldoet. De auto kan dan tijdens de ritten in Nederland nog zo betrouwbaar zijn, tijdens de vakantie rijd je heel wat meer kilometers, in een veel zwaarder beladen wagen. De auto heeft het zwaarder te verduren, en om kuren te voorkomen is een autocheck – waar je vaak maar een paar tientjes voor kwijt bent – dus zeker geen overbodige luxe. Voor de autocheck kun je naar de garage gaan, maar je een deel kun je ook zelf doen. Zoals het bijvullen van de koel-, rem- en ruitenvloeistof, het oliepeil controleren en de bandenspanning optimaliseren. Ga je naar de garage voor een autocheck, dan wordt gekeken naar werking van de remmen, het bandprofiel, de motor, de bevestiging van brandstofslangen, de ruiten, de ruitenwissers en -sproeiers, de bumpers, de verlichting, de claxon en de gordels. 

Inladen auto, verplichte tools, vignet en milieustickers
Is de autocheck gedaan en zijn de koffers ingepakt? Dan is het tijd om alles (zo praktisch mogelijk) in de auto te krijgen. Iets wat soms een hele kunst lijkt te zijn. Bedenk vooraf hoe alles het best past. Leg zware, grote spullen onder in de kofferbak en houd spullen die belangrijk zijn na en tijdens de rit wat meer binnen handbereik. Denk ook aan de verplicht mee te nemen spullen, zoals de gevarendriehoek, het veiligheidshesje, de verbanddoos en/of de brandblusser. Niet alle landen stellen hetzelfde verplicht. Kijk in dit overzicht met verplichte tools om goed voorbereid op pad te gaan. Denk ook aan vignetten en milieustickers. Het duurt vaak vijf werkdagen voordat deze na het bestellen in huis zijn.
Geplaatst op 09-07-2019


Share on: