Gevoelstemperatuur in steden loopt op tot boven 45 graden

BlueLabel heeft de gevoelstemperatuur (hittestress) rondom elk huis in Nederland in beeld gebracht. Vooral steden zijn kwetsbaar vanwege het hitte-eiland effect. Een fenomeen waarbij de temperatuur in stedelijk gebied gemiddeld hoger is dan in het omliggende landelijk gebied. De gevoelstemperatuur loopt in steden deze week gemakkelijk op tot boven de 45 graden. Door het opgeven van postcode en huisnummer kunnen Nederlanders via BlueLabel zien wat de gevoelstemperatuur van de eigen woning is. En als het nodig is een koelere plek opzoeken.


Betere inrichting van steden 
De toename in extreem warme dagen vraagt om aanpassingen in gedrag, maar ook om een betere inrichting van steden. Het Deltaplan Ruimtelijk Adaptatie schrijft voor dat alle Nederlandse overheden vóór 2020 de knelpunten van hitte in beeld hebben. Veel gemeentebesturen zijn bezig om het aantal ‘hotspots’ terug te brengen en meer koele plekken te creëren. 

Innovatie helpt bij aanpak klimaatbestendigheid 
BlueLabel, een innovatie van Achmea, Royal HaskoningDHV en Nelen & Schuurmans, maakt informatie rondom klimaatbestendigheid inzichtelijk. Naast hittestress biedt BlueLabel inzicht in het risico op wateroverlast, droogte en overstroming.

Bekijk het httelabel op https://bluelabel.net/
Geplaatst op 24-07-2019


Share on: