Overname Vivat door NN/Athora verdere kaalslag op de Nederlandse markt

Vandaag werd bekend dat Anbang overeenstemming heeft bereikt met NN Group en Athora over een overname van Vivat. Dat er een overname zat aan te komen, was uiteraard bekend.


Echter, nu dit – onder voorbehoud van goedkeuring door DNB – definitief is, betekent dit dat er weer een aanbieder van de Nederlandse markt verdwijnt. Dit is niet alleen slecht nieuws voor de adviseur, maar vooral voor de klant.

Na een eerdere overname en integratie van Generali door a.s.r. en Delta Lloyd door NN is de overname van Vivat het zoveelste bewijs dat er een grote consolidatieslag plaats vindt op de Nederlandse verzekeringsmarkt. In tijden van verschraling van het aanbod door verzekeraars verdwijnt er binnenkort – na de integratie – weer een aanbieder van de Nederlandse markt. 

Adfiz stelt zich de vraag hoe lang dit kan doorgaan en hoe ver de verschraling in aanbieders en aanbod moet doorzetten voordat toezichthouders en politiek hun verantwoordelijkheid nemen. Adfiz is benieuwd hoe NN als toekomstig grootste speler op de schademarkt haar verantwoordelijkheid in gaat vullen. We zullen het proces rondom de overname en integratie dan ook kritisch volgen en waar nodig politiek, toezichthouders en andere stakeholders wijzen op de gevolgen hiervan voor de financiële adviesmarkt en vooral de klant. 
Geplaatst op 07-06-2019


Share on: