Huawei heeft mogelijk toegang op Nederlands netwerk

Huawei, de Chinese fabrikant van telecommunicatieapparatuur, heeft een verborgen "achterdeur" op het netwerk van een groot Nederlands telecombedrijf, waardoor het mogelijk is toegang te krijgen tot klantgegevens, zo meldde de Volkskrant donderdag, waarbij er ongeïdentificeerde inlichtingenbronnen werden aangehaald.

Eerder werd in de Volkskrant een vertegenwoordiger van het bedrijf geciteerd die zei dat Huawei alle wetten in elk land waar het actief is, heeft nageleefd en "de deur gesloten houdt voor overheden of anderen die ons netwerk willen gebruiken voor activiteiten die cyberbeveiliging bedreigen". Een woordvoerder van de AIVD zei dat het bureau geen commentaar zou geven op het Volkskrant-rapport.

 

In april zei het bureau dat het "ongewenst is voor Nederland  om afhankelijk te zijn van de hardware of software van bedrijven uit landen die actieve cyberprogramma's uitvoeren tegen Nederlandse belangen", waarbij China en Rusland worden genoemd.


Van de drie grote Nederlandse telecommunicatiebedrijven weigerden KPN en Vodafone Ziggo commentaar te geven op het rapport, terwijl T-Mobile / Tele2 zei geen AIVD-onderzoek te kennen.
 

Het rapport komt een dag nadat de Amerikaanse president Donald Trump Huawei verbood belangrijke VS-technologie zonder speciale toestemming te kopen en zijn apparatuur effectief te blokkeren voor Amerikaanse nationale telecommunicatienetwerken om redenen van nationale veiligheid.
 

KPN zei vorige maand dat het Huawei-apparatuur in de toekomst zou uitsluiten van de "kern" van zijn mobiele netwerk, maar Huawei-radiotorens zou blijven gebruiken.
 

Een Nederlands overheidspanel is momenteel veiligheidsrichtlijnen aan het herzien om spionage te voorkomen voorafgaand aan de bouw van de 5G mobiele netwerken van het land. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok zei op een persconferentie op woensdag dat het panel "snel" zou beslissen of Huawei als verkoper zou worden toegelaten. Volgens de krant onderzoekt het Nederlandse inlichtingenbureau AIVD of de situatie spionage door de Chinese overheid mogelijk heeft gemaakt.

 

 


Het verhaal van de Volkskrant bevatte geen details over de vraag of de vermeende "achterdeur" hardware of software was, hoe het werkt of dat het daadwerkelijk is gebruikt.

Geplaatst op 20-05-2019


Share on: