Brand Vlaardingen treft veel ondernemers

De gistermorgen iets na achten uitgebroken brand aan de Koningin Wilhelminahaven 2 in Vlaardingen treft een groot aantal ondernemers. Zo zitten Grieks Restaurant Palladion, Truckerscafé The Pittstop, The Mind Office, Bar Be Que Zie Zo, Zeilmakerij De Bruijn & Meijer, een hostel voor Poolse arbeiders en Garage Willem II APK door de brand van gisteren nu zonder behuizing.

Het pand waarop op het dak te lezen viel: 1916 | DOGGER | MAATSCHAPPIJ | A.HOOGENDIJK.Jzn heeft hoogstwaarschijnlijk de langste tijd gediend. Wederom een monumentaal pand met historische waarde dat in Vlaardingen verloren is gegaan. Een eerste voorzichtige inschatting leert dat de brand is uitgebroken bij Garage Willem II. Een ondernemer: ‘Ik was aan het laden toen ik de brand zag uitbreken."

Navraag bij de gemeente Vlaardingen leert dat Garage Willem II in 2016 op last van de burgemeester drie maanden gesloten is geweest in verband met wietteelt. Er werd indertijd een grote hoeveelheid 'plantjes' gevonden. Een buurman: ‘Die wietlucht hebben we al enige tijd niet meer geroken.’ Een gemeentewoordvoerder: ‘Er hebben ons enige verhalen en aannames bereikt. Nadat de brand is geblust worden die nagetrokken door de daarvoor bestemde instanties.’

In het begin van de middag hadden donkere wolken plaatsgemaakt voor witte rook. Het duurde echter tot acht uur 's avond voor de brandweer het sein brand meester kon geven. De brand werd bestreden met de inzet van veel bluswagens maar ook blusboot, blusrobot en drone. Hoewel het pand ten dele nog rechtop staat, moet voor de toekomst worden gevreesd.

Personen gered
​Bij de brand hadden drie personen rook binnengekregen. Deze drie personen werden door ambulancepersoneel verzorgd en naar het ziekenhuis gebracht voor verdere controle. Bij de bestrijding van de brand was de brandweer ook druk met het controleren van woningen in het blok dat bij de brand is betrokken. Hierbij zijn twee mensen met een autoladder gered. Ze werden nagekeken door ambulancepersoneel maar hoefden niet naar het ziekenhuis. Om half een in de middag werd gemeld dat de brandweer het volledige pand had kunnen controleren en dat er binnen niemand meer aangetroffen werd.

Bron: Jan Schrijver. Fotografie: Peter Joore
Geplaatst op 29-05-2019


Share on: