Baloise neemt Belgische verzekeraar Fidea over

De Zwitserse Baloise Group koopt de Belgische verzekeraar Fidea van het Chinese Anbang en versterkt hiermee aanzienlijk zijn positie in België.

Met de overname versterkt Baloise, dat in België onder de merknaam Baloise Insurance opereert, aanzienlijk haar 5e plaats op de Belgische markt in het segment van niet-levensverzekeringen en komt zo dicht bij de top 4. De bijna vierhonderd werknemers van Fidea worden allemaal overgenomen door Baloise.
 

De Belgische verzekeraar Fidea is gevestigd in Antwerpen en was sinds 2015 in handen van de Chinese groep Anbang. Fidea behaalde in 2018 een premievolume van 303,3 miljoen euro, waarvan meer dan twee derde van de premies voortkomen uit de afdeling van niet-levensverzekeringen. Net zoals Baloise concentreert Fidea zich in niet-levensverzekeringen vooral op de groeisegmenten van particuliere klanten en op verzekeringsoplossingen voor kleine en middelgrote ondernemingen. 


De circa vierhonderd mensen die Fidea tewerkstelt, worden allemaal overgenomen door Baloise. Baloise Insurance zal zo in totaal bijna 1.600 mensen tewerkstellen in België. Met de overname stijgt het marktaandeel van Baloise Insurance naar 8,5 % voor niet-levensverzekeringen en naar 4,2 % voor levensverzekeringen. In 2018 realiseerde Baloise Insurance in België nog een omzet van 1,49 miljard euro en een winst vóór belastingen van 172,3 miljoen euro.


"De overname van Fidea past volledig in onze Simply Safe-strategie om enerzijds onze kernactiviteiten op de focusmarkten van Baloise te versterken en anderzijds sterk te innoveren en te experimenteren op het vlak van digitalisering. Met de aankoop en de daaruit voortvloeiende synergieën verhogen we op lange termijn de groeikracht en rentabiliteit, en winnen we op de aantrekkelijke Belgische markt aanzienlijk marktaandeel," aldus Gert De Winter, CEO Baloise Group


Makelaars en klanten
Baloise Insurance biedt zijn producten aan via een uitgebreid netwerk van professionele makelaars. Samen met Fidea hoopt de verzekeraar zijn partnership met makelaars verder uit te bouwen om haar klanten de beste service te geven.


‘Ik ben bijzonder verheugd met de acquisitie van Fidea, ondertussen de derde aankoop in België in de laatste tien jaar. Het is het bewijs dat onze aandeelhouder Baloise Group gelooft in de toekomst van de Belgische verzekeringsmarkt en in de distributie via makelaars in het bijzonder. Samen met de collega's van Fidea, die net zoals wij geloven in de adviesrol van de makelaar, zullen we onze positie van bevoorrechte partner bij makelaars en klanten verder uitbouwen," aldus Henk Janssen, CEO van Baloise Insurance in België.


"Met de overname door Baloise Group komt Fidea terecht in een sterk groeiend bedrijf waar we inzake dienstverlening en oplossingsgerichtheid  naar de makelaars en klanten veel gelijkenissen vertonen.  Ik ben ervan overtuigd dat de Fidea-medewerkers met hun knowhow een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de verdere versterking van Baloise Insurance om een nog stevigere positie in te nemen op de Belgische verzekeringsmarkt," voegt Edwin Schellens, CEO van Fidea, toe.


De transactie gebeurt onder voorbehoud van de toelating van de verantwoordelijke toezichthouder en de mededingingsautoriteit en zal vermoedelijk in de tweede helft van 2019 een feit zijn. 

 
 
Geplaatst op 19-04-2019


Share on: