Vertrek Chris Oomen bij DSW

Na meer dan 40 jaar bij DSW werkzaam te zijn geweest, stopt Chris Oomen, naar eigen zeggen onder druk van DNB, per 1 juni 2019 als voorzitter van de Raad van Bestuur. Chris Oomen is sinds 1987 bestuursvoorzitter van DSW.

Foto: Chris Oomen en Aad de Groot

"Sindsdien heeft DSW zich door de visionaire en innovatieve manier van denken en werken van Oomen doorontwikkeld tot de onderscheidende, onafhankelijke en eigenzinnige zorgverzekeraar die ze nu is. In de afgelopen 40 jaar heeft Chris Oomen altijd het algemeen belang van de gezondheidszorg vooropgesteld en daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg voor iedereen", schrijft DSW in een persbericht naar aanleiding van de komende mutatie in de Raad van Bestuur.
 

Met een klein marktaandeel van 4 procent had Oomen (70) invloed in de markt, omdat hij ieder jaar de eerste zorgverzekeraar was die het nieuwe premiebedrag bekendmaakte. Oomen zette zich af tegen collectiviteitskortingen die in zijn ogen nep zijn, omdat verzekeraars de premie eerst verhogen en vervolgens weer verlagen.


Oomen: "Ze vonden dat de naam DSW en Oomen te veel verstrengeld zijn geraakt, omdat ik er zo lang zat." DNB zag dat volgens hem als een gevaar voor de continuïteit, omdat verzekerden wellicht voor de verzekeraar kozen vanwege zijn persoon.

Het ruim drie decennia durende voorzitterschap zou niet goed zijn voor het interne debat. Oomen: "Je kan alles wel een risico noemen, maar de organisatie functioneert goed en mensen werken met plezier voor DSW." Hij vindt dat DNB geen druk had mogen uitoefenen, maar accepteert zijn vertrek.


Oomen wordt opgevolgd door Aad de Groot, die al vier jaar in de Raad van Bestuur zit. Hij was naast zijn werk voor DSW altijd bezig met andere zakelijke activiteiten. Zijn jaarsalaris van 300.000 euro ging op één euro na naar goede doelen. Oomen vergaarde een vermogen van honderden miljoenen euro's, met name door het door hem opgezette handelshuis Optiver.

Bron: DSB en FD, foto: DSB
Geplaatst op 08-03-2019


Share on: