Inbraakmonitor: inbraken in Limburg

In Limburg is er in januari en februari van dit jaar al 564 keer ingebroken. Het aantal inbraken is dit jaar toegenomen met 13% ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Toen vonden er 499 inbraken plaats. Inbrekers hebben dit jaar in in elke Limburgse gemeente toegeslagen, maar zij doen dit het vaakst in Heerlen. Van alle Limburgse inbraken, gebeurt 11,9% in deze stad.


Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), op basis van de meest recente nationale politiecijfers.

Inbraken in Limburg
In Limburg waren er in de eerste maanden van het jaar 873 pogingen tot inbraak. Deze pogingen hadden echter niet in alle gevallen een positief resultaat voor de inbrekers. 309 keer lukte het inbrekers namelijk niet om daadwerkelijk binnen te dringen. De overige 564 pogingen waren overigens wel succesvol voor de binnendringers. In Limburg lukt daarom gemiddeld 64,6% van de inbraken.

Het vaakst werd er succesvol ingebroken in Heerlen. Hier slaagden 67 van de 88 inbraakpogingen. De meeste inbraakpogingen vonden echter plaats in de provinciale hoofdstad Maastricht: hier vonden in januari en februari 102 inbraakpogingen plaats. Inbrekers waren er 63 keer toe in staat om daadwerkelijk binnen te komen.

In absolute aantallen vonden in januari en februari (op provinciaal niveau) de minste inbraakpogingen plaats in Vaals (2), Simpelveld (3), en Mook en Middelaar (3).


Weert: hoogste kans op inbraak in Limburg
Wanneer het aantal inbraakpogingen wordt afgewogen tegen het aantal inwoners per gemeente, dan blijkt de relatieve kans op inbraak het hoogst te zijn in Weert. Per 1.000 inwoners wordt hier 49% vaker een inbraakpoging gedaan dan in een gemiddelde Limburgse gemeente. Ook in Heerlen (+30%) en in Beek (+29%) is een verhoogde kans op inbraak.

In Vaals (-74%), Simpelveld (-64%) Peel en Maas (-59%) is de inbraakkans daarentegen het laagst.


Succeskans van een inbraakpogingen
Inbraakpogingen hebben niet altijd een positieve afloop voor inbrekers. Toch blijkt dit voor inbrekers in drie Limburgse gemeenten wel het geval te zijn. De pogingen in Gulpen-Wittem (6), Mook en Middelaar (3) en Voerendaal (7) waren namelijk allemaal succesvol. Inbrekers hebben hier daarom een succesratio van 100%. Ook in Peel en Maas (85,7%) en in Eijsden-Margraten (83,3%) zijn binnendringers bovengemiddeld succesvol.

In de Limburgse gemeenten waar tien of meer incidenten plaatsvonden, blijken inbrekers het minst succesvol te werk gegaan te zijn Brunssum. Slechts 42,9% van de inbraken lukte hier.

Bekijk hier het complete onderzoeksoverzicht

 

Brongegevens: Inboedelverzekering Informatie Centrum
Geplaatst op 19-03-2019


Share on: