Diefstal van elektrische fietsen in Nederland belangrijk probleem

Diefstal van elektrische fietsen in Nederland is de afgelopen jaren een belangrijk probleem geworden. Er is nu door G4S en AXA een nieuwe track & trace-beveiligingsoplossing ontwikkeld ter voorkoming van diefstal.

De populariteit van elektrische fietsen (e-bikes) is de afgelopen jaren opmerkelijk gestegen. In 2017 zijn er wereldwijd 34 miljoen e-bikes verkocht, China is veruit de grootste markt voor e-bikes, goed voor meer dan 32 miljoen van de verkochte fietsen in dat jaar. 


Vijf jaar geleden waren e-bikes verantwoordelijk voor een klein percentage van de totale fietsverkopen, nu zijn jaarlijks ongeveer 400.000 van de 1.000.000 verkochte fietsen elektrisch. De uitvinding van nieuwe e-bikes met hoge snelheid, geschikt voor snelheden tot 45 km/u, zal naar verwachting zelfs leiden tot een nog grotere toename van het gebruik, waarbij wordt voorspeld dat ze het gebruik van auto's in grote steden binnen enkele jaren gaan vervangen.


Met deze opvallende toename in populariteit zal het niet verrassend zijn dat e-bikes de aandacht van criminelen hebben getrokken.
E-bikes hebben in Nederland drie keer meer kans om te worden gestolen dan gewone fietsen, met de nieuwste schattingen die aantonen dat diefstallen van e-bikes in de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld zijn tot ongeveer 25.000 per jaar.
De gemiddelde e-bike in Nederland kost meer dan € 2000 en kost tot € 450 per jaar om te verzekeren.  


"Voor e-bike-eigenaren in Nederland is verzekeren de afgelopen jaren een reëel probleem geworden", zei Corinne Eeken, die toezicht houdt op het project voor G4S Monitoring & Patrol. "Diefstallen van e-bikes komen zo vaak voor dat het erg duur is om ze te verzekeren, en de meeste verzekeraars zullen de e-bike helemaal niet verzekeren zoals in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Er was een duidelijke behoefte aan een ​​oplossing die het moeilijker en riskanter maakt om e-bikes te stelen, en dat is wat er met AXA-IN is gecreëerd."  

In samenwerking met de e-bike-fabrikant Sparta worden inmiddels duizenden e-bikes in Nederland beveiligd door de innovatieve AXA-IN track & trace-beveiligingsoplossing. Er wordt een apparaat op de e-bike aangesloten dat een GPS-signaal van de e-bike-locatie uitzendt als het als gestolen wordt gemeld. Zodra de eigenaar ontdekt dat de e-bike is meegenomen, kunnen ze dit melden via de AXA-IN-app op hun smartphone. Deze waarschuwing gaat door naar de G4S-controlekamer in Amsterdam, die de e-bike via het GPS-signaal kan vinden en met de politie kan samenwerken om de e-bike terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar.

 

"Het AXA-IN-apparaat is ingebouwd in de e-bike en kan niet worden verwijderd zonder de e-bike te beschadigen en het elektrische circuit te onderbreken." Corinne legde uit. "We kunnen de gestolen fiets meteen vinden met behulp van de GPS, onze Patrol-bewaker controleert de positie van de gestolen fiets en we hebben een overeenkomst met de politie dat het herstel van voertuigen met een alarm met grote spoed zal worden behandeld."

 

De oplossing gaat verder dan alleen het lokaliseren van e-bikes nadat ze zijn gestolen. Met toestemming van de eigenaar van de fiets kan G4S het apparaat gebruiken om een ​​"elektronische afrastering" rond de fiets te plaatsen wanneer deze geparkeerd staat, die een automatisch alarm naar de bedieneenheid stuurt als deze onverwachts beweegt, omvalt of van de fiets wordt verwijderd in het aangegeven gebied.

 

"De 'elektronische afrastering' betekent dat we weten dat er een diefstal plaatsvindt en daarbij wordt samengewerkt met de politie om de dief te arresteren voordat de fiets wordt gebruikt", zei Corinne. "Als de dief toch wegkomt met de e-bike voordat de politie arriveert, volgt de track & trace-tracering en kunnen we de politie begeleiden naar waar de gestolen fiets naartoe wordt gebracht."

 

Deze veilige oplossing maakt het veel moeilijker om een ​​e-bike te stelen en niet gepakt te worden. Dieven zullen dan al snel twee keer nadenken voordat ze zich richten op een fiets die is beveiligd door AXA-IN, en mensen die gestolen e-bikes kopen van onbevoegde verkopers, moeten niet verrast zijn als de politie op hun deur klopt om de e-bike terug te halen. 

 

Geplaatst op 20-02-2019


Share on: