Militaire bijstand op Waddeneilanden

Op verzoek van meerdere burgemeesters verleent Defensie militaire bijstand op de Waddeneilanden. De militairen gaan helpen met het opruimen van de vervuilde stranden. Zo’n 100 militairen, afkomstig van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte, worden ingezet. De inzet duurt waarschijnlijk 2 dagen. Diverse militairen zijn teruggeroepen van hun kerstverlof om mogelijk vanavond al naar de Waddeneilanden te vertrekken.

Het personeel gestationeerd op het militaire oefenterrein ‘de Vliehors’ op Vlieland, verleent al sinds woensdag hulp bij het opruimen van de stranden op het eiland. Zij maken daarbij ook gebruik van hun shovel en kiepauto.
 
In de nacht van 1 op 2 januari verloor het containerschip Zoë ter hoogte van het Duitse Waddeneiland Borkum 270 zeecontainers. De containers en hun inhoud spoelen momenteel aan in het waddengebied en zorgen voor veel rommel en mogelijke vervuiling. De omvang van de vervuiling vraagt om meer capaciteit dan op lokaal niveau ter beschikking is.
 
De krijgsmacht heeft continu ruim 4.000 militairen paraat voor nationale inzet bij ernstige calamiteiten. Naast specialistische capaciteiten, zoals de EOD en drones, zijn ook militairen ter beschikking voor meer algemene taken, zoals het bewaken van een gebied, transportsteun, of militairen die stranden kunnen helpen schoonmaken.
Geplaatst op 03-01-2019

< VorigeVolgende >


Share on: