Hoe bedrijven zich voorbereiden op de Brexit 'Deal or No Deal'

Zolang de klok doortikt naar een no-deal Brexit, kan het bedrijfsleven niet ontspannen. De afwijzing door het Parlement van de vlaggenschipovereenkomst van Theresa May heeft tot woede en verbijstering geleid in alle sectoren. De deal van May bood een overgangsperiode van 21 maanden en de intentie om nauwe handelsbetrekkingen met de Europese Unie te onderhouden. De deal werd hartelijk verwelkomd door veel van de machtigste CEO’s van Groot-Brittannië. Dit is nu echter volledig van tafel geveegd.

May werkt hard aan ondersteuning voor een alternatief plan, maar de tijd raakt op. Als ze de impasse in de komende weken niet kan doorbreken of vertraging oploopt, zal Groot-Brittannië de EU verlaten zonder een deal op 29 maart. Dat vooruitzicht heeft bij bedrijven al geleid tot noodplannen. Van opslag tot fabriekssluitingen, hier is een lijst van wat verzekeringsbedrijven doen om zich voor te bereiden.


AIG
American International Group Inc (AIG) heeft twee nieuwe entiteiten opgericht in Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk om te zorgen voor zo min mogelijk verstoring van de verzekeringsdekking van het bedrijf in Europa zodra de UK de EU verlaat.

 

CHUBB
Chubb European Group en ACE Europe Life hebben zich inmiddels geconverteerd naar Societas Europaea (SE), waardoor deze bedrijven kunnen herfinancieren naar een ander EU-rechtsgebied, en zaken kunnen blijven doen in de hele EU en ook in de UK via een filiaal. Op 11 juli 2018 kreeg Chubb akkoord van het bestuur van de Franse toezichthouder Autorité de Contrôle Prudentiel et de Résolution (ACPR) om de bedrijven per 1 januari 2019 naar Frankrijk over te schrijven, mits aan het einde van 2018 jaar aan bepaalde administratieve vereisten werd voldaan.

 

Hiscox
Verzekeraar Hiscox maakt zich klaar voor een leven na de Brexit en zal ook een EU-vestiging in Luxemburg opzetten. Volgens Hiscox heeft dit verder geen gevolgen voor de 1.200 medewerkers in de UK.
 

Liberty
Liberty’s President & Managing Director Nick Metcalf: "We hebben ambitieuze plannen om het bedrijf dat we binnen en vanuit de EU doen groeien, en Luxemburg past het best bij de ontwerpprincipes die we onszelf stellen om onze post-Brexit-structuur het best te positioneren. Het is belangrijk voor ons om ons in een robuuste regelgevende omgeving te vestigen, en Luxemburg biedt ons precies dat. De toezichthouder is zeer gerespecteerd, pragmatisch en specifiek voor verzekeringen en begrijpt de markt dus heel goed.
 

RSA
RSA  heeft  al een nieuw kantoor in Luxemburg geopend als onderdeel van de voorbereidingen voor de exit van het UK uit de EU en gaat vanuit Luxemburg in heel Europa opereren.


De beslissing van Hiscox om zich te vestigen in Luxemburg is opnieuw een overwinning voor Luxemburg, omdat het concurreert met andere Europese steden om na Brexit bedrijven voor zich te winnen. Met Hiscox volgen ook de concurrenten AIG en vastgoedverzekeraar FM Global en kiezen Luxemburg als EU-basis.

Geplaatst op 18-01-2019


Share on: