Eindelijk is het winter, een aantal tips om vorstschade te voorkomen

Er komen ijskoude nachten aan. Hier zijn 6 tips om vorstschade in en om huis te voorkomen. De schade kan aanzienlijk zijn als je het niet checkt.

1 Buitenkraantje nog niet afgetapt? Snel doen. Meestal zit het tapkraantje bij de watermeter. Draai de buitenkraan open en laat hem openstaan. Controleer meteen de hoofdkraan van het water: kan die nog soepel dicht? Leg ook de tuinslang binnen, want ook die scheurt door het uitzettende water.

2 In oudere slecht geïsoleerde huizen kan de toiletpot kapot vriezen. Een handjevol zout in de hals van de pot en ook in de afvoer van het fonteintje voorkomt dat de boel kapotvriest. Trek eerst nog even door, zodat het reservoir leeg is. Tap ook hier de waterleiding af.

3 Ga je met vakantie? Zet de thermostaat laag, zo'n 14 graden, maar nooit helemaal uit. De kosten voor het verwarmen van een leeg huis vallen in het niet bij de schade door een gebarsten waterleiding.

4 Check waterleidingen en onverwarmde kamers, de kelder en de kruipruimte. Een simplele isolatiebuis kan veel schade en kosten voorkomen.

5 Zet de thermostaatkranen niet helemaal dicht. Het vorstsymbooltje is er niet voor niets. Is er geen verwarming in een kamer maar wel water? Zet dan de binnendeuren open.

6 Is de waterleiding toch bevroren? Gebruik dan een föhn om de leiding te ontdooien.
 
Geplaatst op 23-01-2019


Share on: