De rol van de Europese risicomanager van vandaag

Het FERMA European Risk Manager-onderzoek 2018 laat een belangrijke verandering in de rol van de Europese risicomanager van vandaag zien. Een rapport van de enquête, uitgevoerd in samenwerking met PwC France en Francophone Africa, werd vandaag aangekondigd in een webinar. Het is gebaseerd op de opvattingen van 734 risicomanagers in 29 landen.

Sinds 2002 is dit de negende European Risk Manager Survey en biedt een uniek inzicht in de opvattingen en de rollen van risicomanagers in heel Europa.  


FERMA President Jo Willaert zei: "Wij geloven dat eisen aan duurzaamheid, goed gedrag van bedrijven en snelle digitalisering leiden tot ingrijpende veranderingen in organisaties. Uit deze enquête blijkt dat de rol van de risicomanager evolueert om aan deze veranderingen te voldoen. Hij of zij is nooit beter toegerust om een ​​co-piloot te zijn voor het bestuur en het topmanagement in deze transformatie. "
 

Om de waarde van de enquêteresultaten voor nationale verenigingen en hun leden te vergroten, hebben FERMA en PwC France en Francophone Africa ook de analyse per land of regionale groep uitgesplitst. Fermma-onderzoeksleider, Charlotte Hedemark Hancke, verklaarde: "De landenprofielen belichten nationale specificiteiten in vergelijking met de Europese resultaten. FERMA maakt de Risk Management Survey uniek door de lokale resultaten in een Europese context. "
 

  • 76% van de risicomanagers beoordeelt de risico's die van invloed kunnen zijn op de relevantie en levensvatbaarheid van de strategie en doelstellingen van de organisatie.
  • Bijna 70% van de risicomanagers fungeert als risicogeleiders en consolideert informatie uit andere risico gerelateerde functies om een ​​duidelijk en volledig overzicht te geven aan het topmanagement.
  • Strategische activiteiten zoals bestuurlijk, risicocultuur en risicobereidheid maken steeds meer deel uit van de missie van de risicomanager.
  • Er is een versterkte verbinding met IT en informatiebeveiliging, wat belangrijk is omdat cyberrisico's worden gerangschikt als de grootste bedreiging voor de toekomstige groei.
  • 86% van de riskmanagers is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van risicokaarten, risico-identificatie, analyse, evaluatie, prioritering en rapportage.
  • Risicomanagers gebruiken steeds vaker nieuwe technologieën om meer voorspellend en proactief te zijn.
  • De verzekeringsbeheerpraktijken zijn grotendeels stabiel, maar verzekeringsmanagers overwegen strategieën voor de mogelijkheid van een hardere markt.
Het European Risk Manager Rapport is vanaf 15 december in te zien in de volgende link:
https://www.ferma.eu/2018-european-risk-manager-report
 
 
Margret Wallaard; bron gegevens FERMA
Geplaatst op 30-11-2018