Cyberrisico's: bewustwording is de sleutel

Cyberincidenten zijn helaas onderdeel van onze dagelijkse realiteit. Maar we zien nog te vaak dat organisaties cyberrisico’s onderschatten. Bewustwording blijkt een cruciale factor bij het beperken van de risico’s én de schade.

Auteurs Kim Martins Neto (foto onderin) en Lars Springeling (foto)

Chubb behandelt al bijna twee decennia cyberclaims. We zien wat voor soort cyberincidenten gerapporteerd worden, wat de oorzaken zijn en de schade is. We stellen deze data sinds kort beschikbaar via ChubbCyberIndex.com. Op deze site kan iedereen zien hoe cyberdreigingen zich ontwikkelen en wat bijvoorbeeld de risico’s zijn voor specifieke sectoren. Een greep uit de ontwikkelingen:

  • Het aantal cyberclaims is tussen 2009 en 2017 met 933% gegroeid.
  • Menselijke fouten zijn in bijna een derde van de gerapporteerde cyberincidenten een van de belangrijkste oorzaken.
  • Het aantal ransomware gevallen groeit. Niet alleen worden steeds grotere geldsommen gevraagd, ook de impact op de bedrijfscontinuïteit is groot.

We merken dat de Chubb Cyber Index organisaties veel inzicht biedt en dat dit helpt om het bewustzijn over cyberrisico’s te vergroten. Dat is belangrijk: als organisaties zich onvoldoende bewust zijn van de risico’s die zij lopen of de impact van een cyberincident onderschatten, is het moeilijk om de juiste preventieve maatregelen te nemen.


Pre-incidentdiensten

Daarom helpen we onze verzekerden graag. Niet alleen als zij onverhoopt getroffen worden door een incident, maar juist ook vooraf, zodat zij hun risico’s kunnen verkleinen en zich beter kunnen voorbereiden op een mogelijk incident. Samen met SQNetworks, Kahuna en International Security Partners (ISP) bieden we verzekerden de mogelijkhei een technologische en/of organisatorische scan af te nemen. De pre-incidentdiensten bieden hun inzicht in hun actuele cyberrisico’s en laten zien wat ze kunnen doen om die te verkleinen.

Daarnaast kunnen zij tegen gereduceerd tarief aanvullende diensten en producten van deze partners afnemen:

  • Organisatorische scan:  deze scan door ISP richt zich vooral op het menselijk handelen: is er bijvoorbeeld wachtwoordbeleid en training voor medewerkers? Zijn er richtlijnen voor gebruik van eigen smartphones en tablets, en is er een goede crisismanagementstructuur?
  • Technologische scan:  deze scan biedt inzicht in de risico’s en kwetsbaarheden van de IT-omgeving. Deze scan wordt aangeboden door SQNetworks (gespecialiseerd in middelgrote en kleinere organisaties) en Kahuna (gespecialiseerd in grote organisaties). De diensten worden exclusief aangeboden aan verzekerden die een beroepsaansprakelijkheidspolis voor ICT-bedrijven en/of cyberverzekering van Chubb hebben.

ChubbCyberIndex.com
Bezoek ChubbCyberIndex.com om inzicht te krijgen in de risico’s per sector (bijvoorbeeld productie, zorg of onderwijs) en per bedrijfsgrootte. De Index wordt om de week geüpdatet en zal uiteindelijk real-time inzicht geven.

Over Chubb
Chubb is de grootste beursgenoteerde Property & Casualty verzekeraar ter wereld. Met vestigingen in 54 landen biedt Chubb schade- en aansprakelijkheidsverzekeringen, persoonlijke ongevallenverzekeringen, aanvullende verzekeringen bij ziekte, herverzekeringen en levensverzekeringen aan een diverse groep zakelijke en particuliere klanten. Uitgebreide verzekeringsexpertise – en ervaring stellen Chubb in staat risico’s op deskundige wijze te beoordelen, te accepteren en te managen.

 

 

Geplaatst op 13-11-2018