Verbond: duidelijkheid nodig over Stints, oxboards, e-bikes, Trikkes, Segways e.d.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet snel meer duidelijkheid geven over regels die gelden voor bestuurders van bijzondere voertuigen zoals Stints, oxboards, e-bikes, Trikkes, Segways. Dat zegt het Verbond van Verzekeraars, dat opmerkt dat er steeds meer nieuwe elektrische voertuigen bij komen en dat de huidige regels niet meer voldoen.

“Dat leidt niet alleen tot gevaarlijke situaties, de huidige regels voor deze voertuigen leiden ook tot verwarring. Daarom is het van belang dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de wetgeving snel herziet,” aldus Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars, afgelopen zaterdag in een uitzending van actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Volgens Weurding moet het ministerie het voortouw nemen. “Het ministerie bepaalt immers hoe we hier in het verkeer met elkaar omgaan. Ook voor consumenten is nu veel onduidelijk. Die weten vaak niet of ze nou wel of niet op de openbare weg mogen, of ze verplicht zijn een kenteken te hebben of dat ze voor het voertuig een verzekering moeten hebben. De ene keer wel, de andere keer niet. Daar moet verandering in komen.”

Verzekeraars bepalen niet welke voertuigen verzekeringsplichtig zijn, dat doet het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Op dit moment geldt dat voor alle motoraangedreven voertuigen die zonder aansturing (tractie) van de bestuurder zich kunnen voortbewegen, een verplichte WA-verzekering nodig is. Bij de overige voertuigen is het aan de verzekeraar of deze daarvoor dekking biedt via een algemene of specifieke aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast moet er ook aandacht zijn voor het toezicht op de kwaliteit. Veel van de nieuwe vervoersmiddelen worden gefabriceerd aan de andere kant van de wereld. Toezicht via bijvoorbeeld certificering van deze vervoersmiddelen of onderdelen daarvan ontbreekt.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat in de uitzending weten dat er een advies aankomt van de RDW en verkeerswetenschappers. Dat wachten ze af voor ze meer duidelijkheid kunnen geven.
Margret Wallaarsd; bron gegevens Verbond van Verzekeraars, bron foto bron foto Noorenz B.V.
Geplaatst op 30-10-2018


Share on: