Nieuwe database met alle intermediairs

RiFD (Ratinginstituut Financieel Dienstverleners) heeft per 1 oktober 2018 InFas (Informatiesysteem Financieel adviseurs) geïntroduceerd. InFas is een nieuwe online database met daarin niet alleen alle assurantiekantoren (financieel advieskantoren) van Nederland, maar ook alle daarbij betrokken personen (bestuurders, beleidsbepalers en tekeningsbevoegden).


Zo zijn er bijna 8.000 vestigingen met een AFM vergunning en 18.000 betrokken personen in de database opgenomen. Daarnaast zitten alle aandeelhouders en dochterondernemingen in de database. Dit zijn nog eens 9.000 bedrijven. Daardoor wordt duidelijk en inzichtelijk welke bedrijven en personen bij elkaar horen en welke verbanden er zijn.

"Het grote voordeel voor verzekeraars en serviceproviders, is dat er per adviseur voor de sector relevante informatie wordt getoond en alle adviseurs overzichtelijk in één database staan. Daardoor kan de gebruiker snel de gewenste adviseur of persoon opzoeken en selecteren en doelgroepselecties maken van marktpartijen", aldus Berto de Vos, directeur van het RiFD.

Er kan bijvoorbeeld op postcode, aantal FTE, vakbekwaamheden en startdatum worden geselecteerd. De geselecteerde adviseurs kunnen door de gebruiker van de database gemakkelijk worden geëxporteerd naar de eigen ICT-omgeving via een Excel-export. 

Alle gegevens komen uit openbare bronnen. Deze bronnen zijn in principe voor iedereen toegankelijk, maar niet allemaal gratis. RiFD heeft de informatie gekocht en afgestemd en gerangschikt naar de wensen van verzekeraars. Bronnen zijn de KvK, AFM, KiFID en  kredietinformatiebureaus. De database wordt maandelijks geactualiseerd. Toegang en gebruik van de database kost € 1499 per jaar.


Voor afdelingen van verzekeraars als Intermediair Beheer of Intermediair Services heeft RiFD nog een speciale database beschikbaar waarin alle wijzigingen bij de eigen intermediairs van de verzekeraar kunnen worden bijgehouden.  
Jan Schrijver; bron gegevens RiFD (Ratinginstituut Financieel Dienstverleners)
Geplaatst op 05-10-2018


Share on: