FOCWA start onderzoek naar vervanging gevaarlijke stoffen

Brancheorganisatie FOCWA wil de aandacht voor gevaarlijke stoffen in de schadeherstelsector verder op de kaart zetten. Samen met sociale partners, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en stakeholders start de brancheorganisatie een onderzoek naar de mogelijke vervanging van gevaarlijke stoffen in de sector.

In samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) organiseerde FOCWA op 17 oktober een bijeenkomst bij Dubbeldam Schade in Schelluinen met als thema “jong geleerd, oud gedaan”. Werkgevers, toeleveranciers en stakeholders uit de sector beklemtoonden hier het belang van veilig werken met gevaarlijke stoffen. Samen met elkaar zochten we naar antwoorden op hoe deze uitdaging bij de bron op te pakken, hoe in een bedrijf voor een cultuurverandering kan worden gezorgd waarbij veilig werken met gevaarlijke stoffen vanzelfsprekend wordt. Kortom: hoe werken we veilig?

Werksessie ‘substitutie gevaarlijke stoffen’
Veilig werken met gevaarlijke stoffen is cruciaal. Nog beter is om gevaarlijke stoffen te vervangen. Daarom start FOCWA samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en betrokken stakeholders uit de sector een onderzoek naar de mogelijke vervanging van gevaarlijke stoffen. Als kick-off van dit onderzoek organiseert FOCWA een werksessie waar werkgevers en werknemers vanuit hun professionele ervaringen een bijdrage leveren aan het onderwerp 'werken met gevaarlijke stoffen'. Deze sessie wordt begeleid door gedragswetenschappers en experts 'gevaarlijke stoffen' van het ministerie. Samen met elkaar wordt er gekeken naar het gedrag bij het vervangen van een product met gevaarlijke stoffen door een veilig(er) product en wat dat vraagt van het bedrijf en personeel. Femke Teeling, directeur FOCWA: “In de schadeherstelsector wordt er steeds meer aandacht besteed aan veilig en gezond werken. En dat kunnen we als brancheorganisatie alleen maar toejuichen. Toch kan het altijd beter. Niemand wil immers dat zijn of haar werknemers ziek worden van werken met gevaarlijke stoffen. Gesteund door veel enthousiaste werkgevers, werknemers, betrokken stakeholders en toeleveranciers gaan we het gesprek aan over hoe we de kwaliteit van het schadeherstel kunnen blijven borgen en tegelijkertijd steeds minder gevaarlijke stoffen moeten gebruiken en/of hier omzichtig(er) mee om te springen. Zo werken we samen met alle betrokken actoren aan meer veiligheid door vakmanschap.”

Meedoen?
De werksessie vindt plaats op woensdag 14 november in de ochtend op het FOCWA-secretariaat in Woerden. Zowel werkgevers als werknemers kunnen deelnemen aan deze bijeenkomst. Wilt u deelnemen? Neem dan contact op met FOCWA via contact@focwa.nl. 


Jan Schrijver; bron gegevens en afbeelding FOCWA
Geplaatst op 31-10-2018


Share on: